Vuokratyö

Työvoiman vuokrauksessa työnantaja (vuokrausyritys) antaa työntekijänsä tilaajan (käyttäjäyritys) käyttöön korvausta vastaan niin, että käyttäjäyritys saa työnjohto-oikeuden lähinnä työntekoa koskevissa asioissa. Työsuhde on vuokrausyrityksen ja työntekijän välillä. Vuokrausyrityksen ja käyttäjäyrityksen välillä on vuokrasopimus, jossa on sovittu vuokrauksen ehdoista.


Vuokrausyritys on työntekijän työnantaja ja vastaa palkanmaksusta ja muista työnantajan velvoitteista. Jos työnantaja on vuokrannut työntekijänjänsä toisen työnantajan (käyttäjäyritys) työhön eikä työntekijänsä vuokrannut työnantaja ole velvollinen noudattamaan työsuhteissaan työehtosopimusta, on vuokratun työntekijän työsuhteessa sovellettava vähintään käyttäjäyritystä sitovan työehtosopimuksen määräyksiä (ks. työsopimuslaki 2 luku 9 §).


Työsopimuslain mukaan työnantajan on ilmoitettava vapautuvista työpaikoistaan yleisesti työpaikalla omaksutun käytännön mukaisesti varmistaakseen, että myös osa-aikaisilla ja määräaikaisilla työntekijöillä on mahdollisuus hakea näitä työpaikkoja samoin kuin vakituisilla ja kokoaikaisilla työntekijöillä. Vastaavasti käyttäjäyrityksen on ilmoitettava vapautuvista työpaikoistaan myös vuokraamilleen työntekijöille.


Vuokratulla työntekijällä on myös oikeus käyttäjäyrityksen työntekijöilleen tarjoamiin palveluihin ja yhteisiin järjestelyihin samoin ehdoin kuin käyttäjäyrityksen työntekijöillä, jollei erilainen kohtelu ole perusteltua objektiivista syistä. Tämän säännöksen tarkoituksena on edistää vuokratyöntekijöiden yhdenvertaista kohtelua työpaikalla. Säännös koskee muita kuin työsuhteen ehdoiksi katsottavia palveluita.


Teksti: lakimies Tuire Torvela