Työssä kouluttautuminen

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutuksesta säädetään ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (17 §, 18 §). Oppisopimukseen sovelletaan työsopimuslakia tietyin poikkeuksin. Oppisopimus on kirjallinen määräaikainen työsopimus, jossa koulutus tapahtuu pääosin työpaikalla. Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta.


Opiskelija ja työnantaja voivat yhteisellä sopimuksella purkaa oppisopimuksen välittömästi. Koulutuksen järjestäjän luvalla oppisopimus voidaan purkaa myös perusteilla, jotka työsopimuslain mukaan oikeuttaisivat työsopimuksen irtisanomiseen.


Opiskelijaan sovelletaan työsopimuslain ja oppisopimuslain lisäksi työaikalakia, vuosilomalakia ja työturvallisuuslakia.


Työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävä koulutus

Lain ammatillisesta koulutuksesta 16 §:n mukaisesti voidaan sopia työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävästä koulutuksesta. Koulutus perustuu koulutuksen järjestäjän ja työpaikan väliseen kirjalliseen sopimukseen.


Kysymys ei ole oppisopimuskoulutuksesta, vaan koulutus järjestetään siten, että opiskelija ei ole työsopimussuhteessa. Asiasta erikseen sopimalla koulutus voidaan myös järjestää työsuhteisena.


Työkokeilu

Työkokeilussa työnhakija voi selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan tai mahdollisuuksiaan palata työmarkkinoille pidemmän poissaolon jälkeen. Ennen työkokeilun aloittamista työkokeiluun osallistuvan, TE-toimiston ja työkokeilun järjestäjän tulee tehdä yhdessä kirjallinen sopimus. Sopimuksesta tulee ilmetä työkokeilun tavoite, tehtävät, kesto, päivittäinen ja viikoittainen työaika sekä valvovan henkilön nimi.


Työkokeilu ei ole työsuhde eikä sen ajalta makseta palkkaa. Työkokeilun ajalta maksetaan sitä työttömyysetuutta, mihin olisi oikeus työttömänä.


Omaehtoinen opiskelu

Työtön työnhakija voi opiskella omaehtoisesti esimerkiksi suorittamalla kesken jäänen tutkinnon. Työttömyysturvaa voidaan myöntää omaehtoiseen opiskeluu, jos henkilö on täyttänyt 25 vuotta viimeistään opintojen alkamishetkellä. Lisäksi edellytyksenä on, että opinnot ovat päätoimisia ja työ- ja elinkeinotoimisto toteaa koulutuksen tarpeelliseksi.


Työvoimapoliittinen aikuiskoulutus

Työ- ja elinkeinotoimisto voi ohjata työnhakijan työvoimapoliittiseen aikuiskoulutukseen. Työvoimapoliittiseen aikuiskoulutukseen osallistuvalle maksetaan sitä työttömyysetuutta, johon hänellä olisi oikeus työttömänä ollessaan. Työttömyysetuutta voidaan maksaa siltä ajalta, kun henkilö on työttömänä työnhakijana TE-toimistossa.


Teksti: lakimies Tuire Torvela