Epätyypillinen opas

- Opas työnteon moniin muotoihin


Yhä kasvava joukko työntekijöistä työskentelee epätyypillisissä työsuhteissa. Epätyypilliset työsuhteet ovat tulleet siinä määrin tyypillisiksi, että työmarkkinoilla epätyypillisestä on tulossa pikku hiljaa varsin tyypillinen.


Normaalityösuhteiksi ymmärretään kokoaikaiset, toistaiseksi voimassa olevat työsuhteet. Epätyypillisiä työsuhteita ovat työsuhteet, jotka jollakin tavalla poikkeavat normaalityösuhteesta.


Tällaisia ovat osa-aikaiset ja määräaikaiset työsuhteet sekä vuokratyö ja etätyö ja ns. nollasopimukset, joissa työaika voi vaihdella esim. 0-40 tunnin välillä viikossa. Joissakin tapauksissa yrittäjän ja työntekijän välinen raja on epämääräinen. Tällaisella raja-alueella toimivat mm.  freelancerit, jotka voivat toimia joko yrittäjänä tai työntekijänä.

 

Toimitusjohtajankin työoikeudellinen asema on epätyypillinen: toimitusjohtaja ei ole työntekijä eikä yrittäjä. Työssä oppimiseen ja tukityöllistämiseen liittyvät suhteet muodostavat kirjavan joukon tapoja tehdä työtä. Näistä osaa pidetään työsuhteisina, toisiin taas ei työlainsäädäntöä sovelleta. Yhtä kaikki ne luetaan epätyypillisiin työsuhteisiin.


Tämä Akavan Erityisalojen jäsenten tueksi tehty opas selvittää erilaisia epätyypillisen työn muotoja. Oppaassa on käsitelty myös työntekijän oikeutta vuosilomaan, sairausajan korvauksiin, työttömyysturvaan ja palkkaturvaan erityisesti epätyypillisten työsuhteiden kannalta.


Epätyypilliset työsuhteet ovat erityisesti nuoria ja naisia koskeva kysymys. Yksi selittävä tekijä on naisten pitämät perhevapaat ja tästä johtuva määräaikaisten sijaisten tarve naisvaltaisilla aloilla. Monet kokevat jääneensä epätyypillisten työsuhteiden loukkuun, koska vakituista työtä ei ole ollut tarjolla. Useimmiten osaaikaisuus ja määräaikaisuus eivät perustu vapaaehtoisuuteen, vaan se on pakon sanelemaa. Usein työnantajilta puuttuu laillinen peruste sopimusten määräaikaisuudelle. Opas auttaa työntekijää tunnistamaan näitä tilanteita ja antaa käytännön menettelytapaohjeita työntekijälle.


Lainsäädännössä epätyypillisissä työsuhteissa olevien asemaa on parannettu. Tällä hetkellä pahimmat ongelmat liittyvät määräaikaisten työsopimusten perusteisiin ja sopimusten ketjuttamiseen sekä ns. nollatyöaikasopimuksiin. Ongelmia on myös freelancereiden asemassa. Freelancereiden toimeksiantajien suuri lukumäärä ja epäselvä asema työntekijänä tai yrittäjänä aiheuttavat ongelmia erityisesti sosiaaliturvalainsäädännössä.


Tämän oppaan ovat kirjoittaneet lakimies Tuire Torvela, lakimies Juha-Matti Moilanen (määräaikaiset työntekijät ja osa-aikatyöntekijä) ja lakimies Anna Zibellini (työntekijän työttömyysturva ja työntekijän palkkaturva).