Työntekijän palkkaturva

Palkkaturvaa maksetaan vain työsuhteisille työntekijöille. Palkkaturvajärjestelmä turvaa työntekijän oikeuden saada palkkaa työsuhteessa tekemästään työstä silloin, kun työnantaja on tehnyt konkurssin tai on muutoin maksukyvytön. Työsuhde on kyseessä silloin, kun työntekijä tekee työtä työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan.


Palkkaturvana maksetaan työntekijän työsuhteesta johtuvia saatavia, joiden peruste ja määrä on saatu selvitettyä. Palkkaturvana suoritetaan enintään 15 200 euron (v. 2015) suuruiset työsuhteesta johtuvat saatavat, jotka voivat olla esim. palkkaa, kulukorvauksia sekä vuosiloma- ja vahingonkorvaussaatavia. Työsopimuslain mukaisena odotusajanpalkkana maksetaan enintään se määrä, joka vastaa palkkaturvana muuten maksettavia saatavia.


Palkkaturva-asioita hoitavat ELY-keskukset, mutta palkkaturvahakemuksen voi jättää myös TE-toimistoon. Palkkaturvahakemus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa saatavan erääntymisestä. Vahingonkorvausta tai hyvitystä, jolla ei ole eräpäivää, on haettava kolmen kuukauden kuluessa tuomion lainvoimaiseksi tulosta tai sopimuksen tekemisestä.


Palkkaturvahakemuksen voi tehdä myös konkurssipesä, jos työnantaja on konkurssissa. Työntekijän kannattaa aina varmistaa, tekeekö konkurssipesä hakemuksen vai ei. Pesänhoitaja laatii luettelon maksamatta olevista työsuhdesaatavista ja on velvollinen ELY-keskuksen kanssa selvittämään, mitkä saatavat voidaan palkkaturvana maksaa. Pesänhoitajan velvollisuutena on kuulla työntekijöitä luetteloon merkityistä saatavista. Kannattaakin tarkistaa, onko kaikki työsuhdesaatavat merkitty asianmukaisesti luetteloon. Jos saatavaa ei ole merkitty luetteloon, työntekijän on itse tehtävä palkkaturvahakemus ja valvottava saatava työnantajan konkurssissa.


Jos saatava on riidanalainen eikä sen perustetta ja määrää ole saatu palkkaturvamenettelyssä selvitettyä, palkkaturvahakemus hylätään ja työntekijän tulee nostaa kanne työnantajaa vastaan kuuden kuukauden kuluessa palkkaturvapäätöksestä, jotta oikeus palkkaturvaan säilyy. Kun asia on oikeudessa ratkaistu, on tehtävä uusi palkkaturvahakemus kolmen kuukauden kuluessa tuomion lainvoimaiseksi tulosta.


Palkkaturvaviranomaisella on perustellusta syystä oikeus evätä palkkaturva tai harkita maksettavan palkkaturvan määrä seuraavissa tilanteissa:

  • työntekijän saatava perustuu sopimukseen tai järjestelyyn, joka on ilmeisesti tehty palkkaturvan saamiseksi
  • palkkaturvana haettu saatava on ilmeisessä epäsuhteessa siihen, mitä tehtyyn työhön ja muihin olosuhteisiin nähden voidaan pitää kohtuullisena
  • työntekijä hakee toistuvasti palkkaturvana samaan työnantajaan kohdistuvia saatavia
  • työntekijä on jatkanut työsuhteessa vielä senkin jälkeen, kun hänen on täytynyt tietää, ettei työnantaja kykene suoriutumaan palkanmaksustaan.


Maksettava palkkaturva voidaan perustellusta syystä myös rajoittaa määrään, jonka työnantaja on maksanut työntekijälle vuoden kuluessa ennen palkkaturvahakemuksen jättämistä työsuhteesta johtuvina saatavina.


Teksti: lakimies Anna Zibellini