vaakavaali

5. Hyvästä hallinnosta arvostettu vahvuus

Julkisen sektorin toimintaedellytykset turvataan ja taataan näin kansalaisten yhdenvertainen kohtelu sekä kansalaisten tarpeisiin vastaava palvelutuotanto.

Julkinen hallinto toteutetaan hyvän hallinnon periaattein ammattimaisesti ja avoimesti.



TAUSTA:
Hyvä julkinen hallinto on kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun edellytys. Yhdenvertaisuus on kirjattu perustuslakiin, jonka arvostus on kuitenkin rapautumassa. On ongelma, että perustuslain ylin valvonta tapahtuu poliittisen instituution sisällä eli eduskunnan perustuslakivaliokunnan toimesta.

Julkisen sektorin toimintaedellytykset on turvattava. Laadukas ja riittävästi resursoitu palvelutuotannon johtaminen on kuntasektorin kokonaistalouden kannalta edullisempaa ja vaikuttavampaa kuin osaoptimointi ja pikavoittojen tavoittelu. Arvokkaaseen palvelutyöhön vapautuu enemmän käsipareja, kun hallinto- ja esimiestehtäviä ei pilkota muiden tehtävien ohella hoidettavaksi.

Kuntapalvelujen perustana on hyvä hallinto. Hyvä hallinto on kuntalaisia kuuntelevaa ja osallistavaa sekä avointa ja läpinäkyvää. Ammattimainen kuntaviestintä on avainasemassa. Kuntalaisten osallistumista tuetaan tuottamalla palveluja ja tietoa selkeässä muodossa ja eri kielillä.

Julkisen sektorin haasteina ovat kasvavat palvelutarpeet ja rajalliset resurssit. Tarpeisiin voidaan vastata julkisen hallinnon ja palvelujen tuloksellisuutta parantamalla. Tehostamista ei saa toteuttaa pelkkinä henkilöstön vähentämisohjelmina tai huomioimatta palvelujen vaikuttavuutta. Vain ammattimaisella hallinnollisella valmistelulla voidaan saada aikaan palveluilla tavoiteltuja tuloksia.

Sote- ja maakuntauudistuksella tulee tavoitella elinvoimaista kunta- ja maakuntarakennetta. Kunta- ja maakuntapalvelut on tuotettava laadukkaasti ja vastuullisesti. Julkisen hallinnon tulee taata kansalaisten kuuleminen ja tasa-arvoinen kohtelu uudistuksessa. Onnistuneen tuloksen avaimia ovat muutoksen riittävästi resursoitu ammattimainen valmistelu, johtaminen ja viestintä kansalaisille.

Sote- ja maakuntauudistuksessa tulee korostaa myös terveyttä edistävien palvelujen merkitystä. Tällainen on esimerkiksi suun terveydenhuolto, joka tuo säästöjä ehkäisemällä sairauksia. Hyvinvoinnin edistämistä on toteutettava kuntien kulttuuripalvelujen ja maakuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyönä.

Hyvällä johtamisella, viestinnällä ja yhteistoiminnalla varmistetaan muutosta toteuttavan henkilöstön sitoutuminen ja hyvinvointi. Korkeakoulutettua asiantuntijaosaamista on hyödynnettävä ja tätä osaamista on kehitettävä jatkuvasti. Muutoksen tulee synnyttää henkilöstössä mahdollisimman vähän epävarmuutta eivätkä työehdot saa heikentyä.


EHDOTUKSEMME:
  • Resursoidaan julkinen hallinto ja palvelutuotanto riittävästi korkeakoulutetuin asiantuntijaresurssein.
  • Sote-, maakunta- ja kuntauudistuksen valmisteluun, johtamiseen ja muutosviestintään kiinnitetään erityistä huomiota.
  • Otetaan henkilöstö mukaan kaikkien julkisen sektorin muutosten suunnitteluun ja läpivientiin.
  • Kuntien laadukas päätösvalmistelu varmistetaan riittävällä ja asiantuntevalla hallinnolla. Hyvät kuntapalvelut edellyttävät kattavaa asiantuntijatietoa kuntalaisten palvelutarpeista.
  • Otetaan julkisten palvelujen digitalisoinnin lähtökohdaksi ”ihmiskasvoinen digitalisaatio”, joka ottaa huomioon kaikkien asukkaiden palvelutarpeet.
  • Varmistetaan uussuomalaisten yhdenvertainen kansalaisuus myös tehostamalla viestintää ja huolehtimalla laadukkaasta viranomaistulkkauksesta.