Koronariitautukset 2020

Liitto jäsenten tukena kevään 2020 palkanmaksun keskeytysten riitautuksissa

Vuoden 2020 maaliskuussa korona rantautui Suomeen ja maan hallitus päätti poikkeuksellisista rajoitustoimenpiteistä koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Tämä merkitsi myös osalle Akavan Erityisalojen kuntasektorin ammattiryhmiä pikaisia työnteon ja palkanmaksun keskeytyksiä, lomautuksia ja yt-menettelyitä. Suurin osa kuntasektorin jäsenistä välttyi näiltä toimenpiteiltä maan hallituksen esittämän toiveen mukaisesti.

 

Heti työnantajan toteutettua säästötoimia jäsenet ottivat yhteyttä liittoon. Akavan Erityisalat reagoi työnantajien toimiin voimakkaasti. Kuntia uhattiin riitautuksilla, jos nämä tulisivat keskeyttämään palkanmaksun työsopimuslain 2 luvun 12 §:n 2 momentin (äkillinen luonnontapahtuma tai vastaava) perusteella.

 

Huhtikuun 2020 aikana liitto lähetti 19 kunnan tai kaupungin johdolle kirjeen riitautusuhasta. Samalla asia nostettiin esille myös paikallisissa medioissa. Kesällä 2020 kartoitimme jäsenten halukkuutta riitautukseen ja talvella 2020/2021 liitossa valmisteltiin riitautusta ja aloitettiin toimenpiteet.

 

Riitautus päätettiin toteuttaa työsopimuslain 2 luvun 12 §:n 2 momenttiin perustuvissa tapauksissa. Säännösten mukaisesti toteutettuja lomautuksia tai yt-prosessien toteutumista ei riitautettu. Riitautustoimi siirrettiin ulkopuolisen asianajotoimiston tehtäväksi.

 

Helmikuussa 2021 kaikkien halukkaiden jäsenten tiedot toimitettiin asianajajalle, joka aloitti juttujen valmistelut. Ensi vaiheessa asianajaja lähestyi työnantajia vielä kirjeitse ja tiedusteli korvaus- ja sopimishalukkuutta.

 

Riitautuksen vaatimuksena oli, että kunnan tai kaupungin on korvattava työntekijöille menetetty palkka ja asianajajan kulut. Sopimalla asian kunta/kaupunki välttyisi oikeudenkäynniltä.

 

Niissä tapauksissa, joissa työnantaja ei suostunut neuvottelemaan tai ei muutoin päästy sopimukseen, on nostettu korvauskanne käräjäoikeudessa. 

 

Oikeuskäsittely jatkuu edelleen – tilanne tammikuu 2023

Palkanmaksun keskeytysten riitautusta haki lähes 20 jäsenentä. Enemmistössä tapauksista asia on sovittu suoraan työnantajan kanssa.

 

Oikeuskäsittely käynnistyi neljän kaupungin osalta ja käräjäoikeudet ovat antaneet kaikista tuomion. Näissä kaikissa työntekijöiden kanne on voittanut. Kaupungit ovat hakeneet jatkokäsittelylupaa hovioikeudelta ja yhteen hovioikeus on antanut luvan.

 

Keväällä 2023 mahdollisesti selviää, minkä ratkaisun hovioikeus antaa tähän yhteen jatkokäsittelyyn.

 

Oikeudessa olevat jutut käydään eri oikeusasteiden prosessien loppuun saakka. Tämän jälkeen pystytään vasta arvioimaan, mitä mahdollisuuksia tämä avaa vastaavassa tilanteessa olleiden muiden jäsenten osalta.


***


Liiton ohjeistus jäsenille koronakeväänä 2020

Tarve lomauttaa on käsiteltävä yt-menettelyssä

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi on osa kuntapalvelupisteistä suljettu asiakkailta. Työ kuitenkin jatkuu monilta osin suljettujen ovien takana.


Akavan Erityisalojen mielestä kuntatyönantajan on toimittava vastuullisesti palvelupaikkojen väliaikaisesti sulkeuduttua asiakkailta. Kuntatyönantajan tulee välttää työntekijöihin kohdistuvia paniikkitoimia, joilla palkanmaksu keskeytetään tai työntekijöitä/viranhaltijoita lomautetaan.


Nyt osassa kuntia on tehty hätäisiä päätöksiä ja lomautettu henkilöstöä nopeutetusti koronavirustilanteeseen vedoten.


Akavan Erityisalat korostaa, että työn vähenemisestä johtuva tarve lomauttaa on aina käsiteltävä yhteistoimintamenettelyssä ja normaaleja kuntien yhteistoimintalain ilmoitusaikoja noudattaen.

 

Akavan Erityisalojen mielestä koronaviruspandemia ei ole kaikissa tilanteissa yllätyksellinen tai onnettomuuden kaltainen tapahtuma, joka oikeuttaisi poikkeukselliseen lomautusmenettelyyn.

 

Työntekijän ei tule hakea itse palkatonta poissaoloa, vaikka työnantaja sitä esittäisi.

 

Vastuullisuutta myös kuntatyönantajilta

Jos kuntatyönantaja koronaviruspandemian perusteella keskeyttää palkanmaksun tai aloittaa yt-neuvottelut lomauttamisesta, Akavan Erityisalat korostaa seuraavien pelisääntöjen noudattamista:

  • Työnantajan vastuullisuus. Vaikka toimipisteet ovat suljettuna asiakkailta, niissä voidaan ja pitää tehdä edelleen palvelun suunnitteluun ja valmisteluun liittyviä tehtäviä tai huolto- ja ylläpitotehtäviä. Tarvittaessa on pyrittävä tarjoamaan korvaavaa työtä. Kuten maan hallitus on toivonut, pyritään välttämään lomautuksia.
  • Jos kuitenkin on tarve lomauttaa, tilanteessa on aina aloitettava yt-menettely.
  • Yt-menettely on toteutettava normaalien yt-lain käytäntöjen ja ilmoitusaikojen mukaisesti.
  • Työnantajan tulisi siis välttää työsopimuslain 2 luvun 12 § 2 mom. mukaista käytäntöä palkanmaksun keskeyttämisestä tai nopeutettua yt-menettelyä, josta on säädetty kuntien yt-laissa (15 §). 

 

> Lue ohjeistus tilanteisiin, joissa työnantaja ilmoittaa palkanmaksun keskeyttämisestä tai lomauttamisesta