Osaamisen kehittämisestä huolehdittava

Osaamisen kehittäminen tulee huomioida paremmin työehtosopimuksissa. Työelämän uudistuessa ja asiantuntijatehtävien laajentuessa kouluttautumisen tarve on jatkuvaa ja siksi työnantajien tulee varata siihen riittävät resurssit. Työntekijän on voitava kouluttautua työajalla.


Työntekijällä tulee olla mahdollista viiden päivän lisä- ja täydennyskoulutukseen vuodessa työajalla.


Työntekijän omaehtoista ammattitaidon kehittämistä tulee tukea erilaisin joustavin työaikajärjestelyin ja kannustimin. Tässä voisi hyödyntää esimerkiksi koulutusseteliä tai -rahaa.


Työnantajan on huolehdittava töiden järjestelyistä niin, ettei kouluttautujan tai häntä sijaistavan työkuorma kasva koulutuksen vuoksi.


Osaamisen kehittämistä tuetaan organisaatiossa parhaiten suunnitelmallisuudella, mihin yhteistoimintalakien koulutussuunnitelmat antavat hyvän pohjan.


Koko organisaation pitkän tähtäimen koulutussuunnitelman pohjaksi tulee kartoittaa työpaikan osaaminen. Osaamiskartoitus tulee toteuttaa henkilöstön kanssa yhteistoiminnassa. Suunnitelma yksittäisen työntekijän osaamisen kehittämiseksi tulee ottaa osaksi kehityskeskusteluita. Sekä yksilöitä että koko organisaatiota koskeva koulutussuunnitelma tulee tarkistaa vuosittain.