Lakitavoitteita: Työnantajan yleisvelvoitetta vahvistettava julkisella sektorilla, tavoitteena osaamisen sekä työilmapiirin kehittäminen

Työnantajan yleisvelvoitetta koskevaa sääntelyä on vahvistettava julkisella sektorilla, tavoitteena osaamisen sekä työyhteisön ja työilmapiirin kehittäminen.


Työsopimuslaissa on säädetty työnantajan yleisvelvoitteesta (2:1 §). Pykälän mukaan työnantajan on kaikin puolin edistettävä suhteitaan työntekijöihin, samoin myös työntekijöiden keskinäisiä suhteita. Työnantajan on huolehdittava siitä, että työntekijä voi suoriutua työstään myös yrityksen toimintaa, tehtävää työtä tai työmenetelmiä muutettaessa tai kehitettäessä. Työnantajan on myös pyrittävä edistämään työntekijän mahdollisuuksia kehittyä kykyjensä mukaan työurallaan etenemiseksi.


Säännöksen sisältö on kiteytettävissä seuraavasti: työnantajalla on velvollisuus huolehtia työyhteisön sosiaalisesta toimivuudesta ja kunkin työntekijän kouluttamisesta sekä kehittymisestä, myös vastainen urakehitys mahdollistaen.


Työsopimuslain voimassaoloajan, noin 20 vuotta, säännös tulkittiin esitöiden vuoksi tavoitteellisena. Korkeimman oikeuden tuomio KKO:2019:28, joka koski koulutuskustannusten korvaamista, muutti säännöksen luonteen. Korkeimman oikeuden mukaan säännös on oikeudellisesti velvoittava, joten sen rikkomisesta voi seurata vahingonkorvaus.


Kunnallisessa viranhaltijalaissa on säännös, joka koskee työyhteisön ja työilmapiirin kehittämistä (13 §). Pykälä koskee viranhaltijan osaamisen kehittämistä ja hänen kehittymistään, vastainen urakehitys huomioiden, sekä työyhteisön sosiaalista toimivuutta. Tämä säännös on luonteeltaan tavoitteellinen, eikä siihen liity mahdollisuutta tehdä hallintovalitusta. Säännöksen sisältöä, sen oikeudellista velvoittavuutta, tulisikin vahvistaa.


Valtion virkamieslaissa ei ole säännöstä, joka vastaisi edellä selvitettyjä työsopimuslain tai edes kunnallisen viranhaltijalain pykäliä. Valtion virkamieslakiin tarvitaankin oikeudellisesti velvoittava säännös, joka vastaa työsopimuslain yleisvelvoitetta.


Tässä esitetyt tavoitteet pohjautuvat seuraavaan artikkeliin:

Lamponen Helena: Näkökulmakirjoitus Työelämässä tarvittavan kokonaisvaltaisen ihmisyyden asettamista vaatimuksista työsopimusosapuolille. Työoikeudellisen yhdistyksen vuosikirja 2020.