eduskuntavaalit_teema6

3. Hyvästä hallinnosta arvostettu vahvuus

Hyvä julkinen hallinto on maamme korvaamaton kilpailuetu. Siksi on hämmästyttävää, miten helposti hallinto nimetään säästökohteeksi. Jos hallinto lakkaisi toimimasta, sen merkityksen ymmärtäisi heti.

 

Julkishallinto luo perustan kansalaisten ja yritysten toiminnalle. Ilman hyvää hallintoa suomalainen yhteiskunta ei toimisi eivätkä poliittisten päättäjien säätämiä lakeja pantaisi täytäntöön.

 

Avoin ja lahjomaton hallinto on kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun edellytys. Ammattimainen viestintä sekä kielellisten oikeuksien huomioiminen luovat polun tasa-arvoisiin julkisiin palveluihin.

 

Elämme markkinataloudessa, jossa viranomaisten erityisenä tehtävänä on ottaa huomioon kansalaisten oikeudet ja yleinen etu. Markkinoiden ylilyöntien välttämiseksi tarvitaan riippumatonta tutkimusta sekä lupa- ja valvontaviranomaisia.

 

Poikkeusaikoina luottamus julkisen sektorin toimintakykyyn punnitaan. Suomalainen voi luottaa siihen, että vaikkapa valtion puolustus-, raja-, maahanmuutto- ja tai oikeusviranomaiset tekevät työtään tilanteessa kuin tilanteessa asiantuntevasti ja riippumattomasti.

 

Jotta viranomaistyö onnistuu käytännössä, tarvitaan tukipalveluita. Julkishallinnon henkilöstö-, koulutus-, kehittämis-, viestintä-, kieli-, tiedonhallinta- ja ict-asiantuntijat huolehtivat siitä, että toiminta on vaikuttavaa ja että valtion sekä kuntien muut asiantuntijat voivat keskittyä omaan tehtäväänsä.

 

Valtiolla ja kunnilla on erityinen velvollisuus noudattaa muutoksissa hyvää henkilöstöpolitiikkaa ja vastuullista johtamista. Myös julkishallinnossa tuloksen tekevät lopulta työntekijät, jotka tarvitsevat samalla työrauhaa työn ja muutosten laadukkaaseen toteutukseen. On yhteiskunnan ja veronmaksajien etu, että viranomaisina toimivat osaavat ja motivoituneet ihmiset.


Ehdotuksemme

Resursoidaan julkinen hallinto ja palvelutuotanto riittävästi korkeakoulutetuin asiantuntijaresurssein. Lisätään resursointia erityisesti mittavia uudistuksia toteutettaessa ja otetaan henkilöstö alusta asti mukaan muutosten suunnitteluun.

 

Varmistetaan eri väestöryhmien, esimerkiksi uussuomalaisten yhdenvertainen kohtelu tehostamalla viestintää, käyttämällä selkokieltä ja huolehtimalla kielellisten oikeuksien toteutumisesta.

 

Panostetaan julkisen hallinnon ammattimaisesti toteutettuun tietoturvaan ja -suojaan, tiedonhallintaan ja ihmislähtöiseen digitalisaatioon.



Lähde: Kansalaisten käsitykset kulttuurista, hyvästä hallinnosta ja työttömyysturvasta. Kantar TNS 2022.

Yhteyshenkilö Akavan Erityisaloissa


Eskola, Kari, johtava työmarkkinalakimies
- Valtio-, yliopisto- ja kirkon sektorin sopimus- ja neuvottelutoiminta - Yksityinen museoala - YTN:n järjestösektorin edunvalvonta
Puhelin 0201 235 367