Yrityksen lopettaminen

Jossakin vaiheessa moni yrittäjä voi joutua eri syistä harkitsemaan yrityksensä lopettamista. Kyse voi olla eläkkeelle siirtymisestä tai muusta syystä tapahtuvasta toiminnan lopettamisesta. Yrityksen toiminnan lopettamista tulee suunnitella huolella etukäteen ja konsultoida omaa kirjanpitäjää veroseuraamuksista. Jo lopettamisen ajankohta voi vaikuttaa veroseuraamuksiin. Veroseuraamuksia voi myös aiheutua yrityksen omaisuuden myymisestä/siirtämisestä yksityisotoin.

 

Toiminimen lopettaminen

Toiminimen voi lopettaa toiminimen haltijan omalla päätöksellä. Lopettamisesta tulee tehdä ilmoitus kaupparekisteriin. Ennen ilmoituksen tekemistä, tulee toiminimen omaisuudesta ja varallisuudesta hankkiutua eroon joko myymällä tai yksityisotoin, liiketoiminta tulee lopettaa ja maksaa velat pois. Yrityksen tiedot poistetaan kaupparekisteristä, kun toiminnan lopettamista koskeva ilmoitus on rekisteröity.  Patentti- ja rekisterihallitukselta tiedot välittyvät myös Verohallinnolle.

 

Henkilöyhtiön lopettaminen

Henkilöyhtiön eli avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön toiminnan lopettaminen voi tapahtua sopimuksella, mikäli kaikki yhtiömiehet ovat asiasta yksimielisiä. Mikäli lopettaminen perustuu yhteiseen sopimukseen, niin yhtiön liiketoiminta tulee lopettaa, yhtiö varat jaetaan yhtiömiehille ja suoritetaan lopputilitys. On myös mahdollista jakaa yhtiön velat, mikäli niitä ei makseta pois lopettamisen yhteydessä. Velkojen jakaminen ei ole kuitenkaan välttämätöntä, koska yhtiömiehet ovat joka tapauksessa henkilökohtaisesti vastuussa veloista. Henkilöyhtiön lopettamisesta tulee tehdä ilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukselle ja Verohallintoon.

Mikäli yhtiömiehet ei sovi yhtiön lopettamisesta, niin yhtiön toiminnan lopettaminen on mahdollista selvitysmenettelyn kautta. Selvitysmenettely voidaan aloittaa, kun vaatimus yhtiön purkamisesta on esitetty. Selvitysmenettelyn tarkoituksena on yhtiön toiminnan lopettaminen, velkojen maksaminen, omaisuuden arviointi ja sen jako yhtiömiehille.

 

Osakeyhtiön lopettaminen

Osakeyhtiön lopettamisessa on monta vaihetta. Osakeyhtiön vapaaehtoinen lopettaminen alkaa siitä, että yhtiökokous tekee päätöksen yhtiön asettamisesta selvitystilaan ja valitsee selvitysmiehen. Selvitystilan alkamisesta tehdään ilmoitus kaupparekisteriin. Seuraavaksi tulee ottaa julkinen haaste yhtiön velkojille. Julkinen haaste merkitään kaupparekisteriin. Lisäksi selvitysmies ilmoittaa tunnetuille velkojille julkisesta haasteesta. Kun yhtiön velat on maksettu, selvitysmies voi jakaa jäljelle jääneet varat yhtiön osakkaille. Viimeisessä vaiheessa selvitysmies antaa yhtiökokoukselle lopputilityksen, jonka jälkeen yhtiö katsotaan puretuksi ja purkamisesta tehdään ilmoitus kaupparekisterille.

 

Osuuskunnan lopettaminen

Osuuskunnan vapaaehtoinen lopettaminen on samankaltainen prosessi kuin osakeyhtiön. Osuuskunnan kokous päättää osuuskunnan asettamisesta selvitystilaan ja valitsee selvitysmiehen. Kaupparekisteriin tehdään merkintä selvitystilaan asettamisesta. Toinen vaihe on julkinen haaste ja kolmas osuuskunnan purkaminen. Purkamista edeltää osuuskunnan kokous, jossa käydään läpi selvitysmiehen antama lopputilitys. Tämän jälkeen osuuskunnan purkamisesta tehdään ilmoitus kaupparekisteriin.