Rahoitus

Huom! Sivusto sisältää vastuunvapautuslausekkeen

Tekijä / julkaisija ei vastaa näillä sivuilla olevista lainsäädännön muuttumisesta johtuvista tai mahdollisista muista virheistä tai niiden aiheuttamista vahingoista.


Perustoimeentulo

Yrittäjällä tulee olla rahoitus ja perustoimeentulo kunnossa. Yritystoimintaa aloitettaessa tulee suunnitella se, miten yrittäjä perheineen selviää esimerkiksi seuraavasta kahdesta vuodesta taloudellisesti. Yritystoiminnan tulojen varaan ei tällöin kannata laskea, vaan perustoimeentulo tulee olla säästöjen, rahoitusjärjestelyiden tai yhteiskunnan myöntämien tukien (esim. starttiraha) avulla järjestettynä.

  

Jos yrittäjä aikoo nauttia jotakin yhteiskunnan tarjoamia sosiaalietuuksia yritystoiminnan aikana, kannattaa tarkoin etukäteen selvittää, minkälaisen riskin yritystoiminta muodostaa näille etuuksille.

 

Starttiraha

Starttirahan tarkoituksena on uuden päätoimisen yritystoiminnan edistäminen. Starttiraha turvaa itsenäisen ammatinharjoittajan ja yrittäjän toimeentulon siinä vaiheessa, kun yritystoimintaa käynnistetään ja yritystoiminnasta saadut tulot ovat vielä vähäiset. Starttirahaa voidaan myöntää työttömälle työnhakijalle, joka ryhtyy yrittäjäksi. Starttirahaa voidaan myös myöntää suoraan palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä kokoaikaiseksi yrittäjäksi tai itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi siirtyvälle. Starttirahaa voidaan myös myöntää henkilölle, joka laajentaa sivutoimisena harjoittamansa yritystoiminnan päätoimiseksi.

  

Starttirahaa haetaan työvoima-ja elinkeinotoimistolta. Se on harkinnanvarainen tuki, jota voidaan myöntää enintään 12 kuukauden ajaksi. Starttiraha myönnetään enintään 6 kuukauden jaksoissa. Jos ensimmäisen jakson jälkeen TE-toimisto arvioi yrittäjällä edelleen olevan tarvetta toimeentulon turvaamiseen, voidaan starttirahaa myöntää vielä toiselle jaksolle.

Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on, että päätoimista yritystoimintaa ei ole aloitettu ennen kuin päätös starttirahan myöntämisestä on tehty. Lisäksi edellytyksenä on, että

  • riittävät valmiuden yritystoimintaan,
  • edellytykset kannattavaan liiketoimintaan,
  • starttiraha on välttämättömän yritystoiminnan käynnistymisen kannalta,
  • hakija ei saa samaan aikaan valtionapua omiin palkkakustannuksiinsa, työttömyyspäivärahaa, työmarkkina-, koulutus- tai aikuiskoulutustukea ja
  • starttiraha ei vääristä kilpailua

 

Toisen starttirahajakson myöntäminen edellyttää, että yritystoiminta on käynnistynyt ja, että tukea tarvitaan hakijan toimeentulon turvaamiseksi.

 

Lisätietoja starttirahasta saat mm. sivuilta www.mol.fi ja https://www.uusyrityskeskus.fi/yrityksen-perustaminen/starttiraha/

 

Katso muita rahoitusmahdollisuuksia kohdasta Taloudellinen tuki ja rahoitus.