Me vaikutamme puolestasi

Esittelemme tällä sivulla valtion neuvottelukunnan jäseniä. Kysymme, mikä on merkityksellisintä jäsenten edunvalvonnassa, omassa elämässä ja omalla työuralla.



Aino Harinen

  • Jäsenyhdistys: Specia – Asiantuntijat ja esihenkilöt ry
  • Ammatti/nimike: Viestinnän tutkija ja kehittäjä, Pelastusopisto

  • Koulutus: FM 2003, JET 2008, ped. pät. 2014

  • Aloitusvuosi valtion neuvottelukunnassa: 2019

  • Muuta: Voisin pohtia päivänpolitiikkaa, yhteiskunnallisia asioita ja maailman parantamista 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemän päivää viikossa. En saa varmasti koskaan tarpeekseni hyvistä keskusteluista ja mielenkiintoisista kohtaamisista ja näen, että jokainen kohtaaminen on merkityksellinen.


Merkityksellisintä


1) ..jäsenten edunvalvonnassa

Yhteisen sopimisen ja tekemisen kulttuurin edistäminen sekä reilun ja yhdenvertaisen työelämän varmistaminen jokaiselle. Itselleni kolme tärkeintä edunvalvonnallista tavoitetta ovat:

 

    1. Aidosti yhdenvertainen ja tasa-arvoinen työelämä: eri palvelussuhteen muodoissa tasavertaiset ehdot, palkkatasa-arvo, työelämän syrjivien käytäntöjen, rakenteiden ja asenteiden osoittaminen sekä korjaaminen (esim. perhevapaajärjestelmän kehittäminen työelämän tasa-arvoa edistäväksi).


    2. Aito mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen sekä itsensä kehittämiseen ja kehittymiseen läpi työuran ja elämän: työnantajan täydennyskoulutusvelvoite sekä osaamistili/-setelit ja muut uudet avaukset.


    3. Reilu ja joustava, monimuotoinen työelämä: työelämän joustot, mahdollisuus valita, aito sopiminen (myös paikallisesti) ja neuvottelu, avoimuus ja dialogi, ratkaisukeskeisyys ja yhteisten voittojen hakeminen, työn ja muun elämän yhteensovittaminen, kokonaisvaltainen työhyvinvointiin panostaminen.

       

      2)..omassa elämässäni juuri nyt

      Oma elämäni on tällä hetkellä yhtä palapelin rakentamista ja aikatauluttamista: antoisan ammattiyhdistystoiminnan ja muiden harrastusteni sekä kiinnostavan, haastavan ja yllätyksiäkin tarjoavan päivätyön yhdistäminen muuhun elämääni vaatii melkoisia organisointikykyjä.


      Perheeseeni kuuluu aviomieheni Eelis, jonka kanssa asustamme aivan Tampereen ydinkeskustassa, vanhan kivitalon kaksiossa, jota sisustan ja jossa kokkailen silloin kun muilta menoiltani ehdin. Työskentelen pääosin kotoa käsin, joten kotimme toimii samalla työpaikkanani – silloin kun en tee töitä kaikkein yleisimmässä etätyöpisteessäni eri Tampereen ja Helsingin väliä kulkevassa Pendolinossa. Olen lähtöisin Pohjois-Karjalasta Joensuusta, jossa asuu edelleen lähes koko sukuni sekä suuri osa ystävistäni. Onnekseni osa ystäväpiiristäni on siirtynyt kuitenkin myös pääkaupunkiseudulle, josta saammekin vieraita luoksemme nykyisin ilahduttavan usein. Myös pikavisiitit Helsinkiin ovat lisääntyneet Tampereelle muuton myötä – ja parastahan on, että aina ehtii halutessaan myös yöksi kotiin!


      Inspiroidun suuresti vuorovaikutuksesta, inhimillisistä kohtaamisista, tarinoista, työelämän kysymyksistä, yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, verkostoitumisesta, tekemisestä, kehittämisestä ja jatkuvasta uuden oppimisesta – mitä myös toiminta AE-yhteisössä nimenomaan on.

       

      3)..omalla työurallani

      Suhteellisen uusi, toisinaan hyvinkin haasteellinen ja jatkuvia oppimisen paikkoja tarjoava asiantuntijatyö Pelastusopiston viestinnän tutkijana ja kehittäjänä on minulle tällä hetkellä se kaikkein paras mahdollinen. Työ antaa mahdollisuuden itsenäiseen ajatteluun, jatkuvaan itsensä haastamiseen, uuden oppimiseen ja mielenkiintoisiin ihmiskohtaamisiin. Työsuhteen ehdot ovat hyvinkin joustavat esimerkiksi työaikojen ja etätyöskentelyn suhteen. Työssäni ovat jatkuvasti läsnä niin analyyttinen tutkimustyö, lukeminen ja kirjoittaminen kuin viestinnän suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehittäminen, yhteiskunnallinen keskustelu sekä projektin johtamiseen liittyvät hallinnolliset työt ja vastuut. Myös tutustuminen valtioon työnantajana on opettanut paljon ja avannut uusia näkökulmia myös edunvalvontatyöhön, ja olen iloinen, että pääsen viemään näitä ajatuksia eteenpäin nyt myös valtion neuvottelukunnan puheenjohtajana.