Usein kysyttyä muiden liittojen ilmoittamista poliittisista lakoista ja mielenilmauksista


Monet ammattiliitot ovat käynnistäneet erilaisia poliittisia painostustoimia maan hallituksen kaavailemia mittavia sosiaaliturvaa ja työelämälakeja heikentäviä muutoksia vastaan. Tutustu jäsenistömme kannalta kriittisimpiin muutoksiin täällä


Akavan Erityisalat pyrkii vaikuttamaan hallitusohjelmassa kaavailtuihin työelämää ja sosiaaliturvaa koskeviin heikennyksiin. Tutustu, mitä olemme tähän mennessä tehneet. Keskusjärjestömme Akava on myös julkaissut listan ratkaisuehdotuksista työelämäuudistusten tasapainottamiseksi.


Akavan Erityisalat ei ole mukana nyt ilmoitetuissa muiden liittojen poliittisissa lakoissa tai mielenilmauksissa.

 

Palaa otsikoihin

Mikä on poliittinen työtaistelu?

Liiton päättämä työtaistelutoimenpide, joista ulosmarssi on lyhytaikainen poistuminen työpaikalta. Poliittista työtaistelua voidaan kutsua myös poliittiseksi mielenilmaukseksi tai lakoksi, joka on pidempikestoinen poissaolo työpaikalta. Poliittiset työtaistelut eivät kohdistu voimassa olevia työehtosopimuksia tai työsuhteen ehtoja vastaan. Se ei myöskään kohdistu työnantajaan, vaan maan hallituksen ohjelman työelämäheikennyksiä vastaan.


Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä. Poliittinen mielenilmaus on perustuslain suojelema toimenpide, jolla pyritään vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Mielenilmaus voidaan kohdistaa esimerkiksi hallituksen suunnitelmia tai eduskunnan päätöksiä vastaan. Nyt muiden liittojen ilmoittamat työtaistelut kohdistuvat maan hallituksen ohjelman toimia vastaan.


Palaa otsikoihin

Kenellä on oikeus osallistua poliittisiin lakkoihin tai mielenilmaukseen?

Poliittinen mielenilmaisu on kaikkien perusoikeus, mutta jokainen päättää kuitenkin osallistumisestaan itse. Virkasuhteessa olevat eivät voi osallistua poliittisiin mielenilmauksiin ja lakkoihin työaikana.

 

Palaa otsikoihin

Voivatko myös liittoihin kuulumattomat osallistua poliittisiin lakkoihin tai mielenilmauksiin?

Kyllä. Poliittiseen mielenilmaukseen voivat osallistua kaikki järjestäytymisestä riippumatta. Kysymyksessä on perustuslain takaama oikeus. Eri liittojen hallintojen tekemät työsuhteista jäsenistöä koskevat suojaavat päätökset eivät kuitenkaan koske ja suojaa heitä.


Palaa otsikoihin

Voinko osallistua toisen liiton ilmoittamaan poliittiseen lakkoon? Maksaako Akavan Erityisalat osallistumisesta lakkoavustusta?

Voit halutessasi osallistua työpaikallasi nyt ilmoitettuihin toisen liiton lakkoihin turvallisin mielin, sillä Akavan Erityisalojen hallitus on tehnyt asiasta jäseniä suojaavan järjestöpäätöksen.


Hallituksemme päätöksen mukaisesti Akavan Erityisalat antaa luvan ja kehottaa jäsenyhdistystensä henkilöjäseniä halutessaan osallistumaan SAK:n ja STTK:n liittojen päättämiin poliittisiin mielenilmauksiin, vaikka ne toteutettaisiin lakkoina tai ulosmarsseina.


Jos osallistut, noudata järjestävän liiton ohjeita.


Osa toimenpiteistä voi olla työajan ulkopuolella järjestettäviä mielenilmauksia. Kehotamme osallistumaan myös niihin omalla ajallasi.


Huomaathan, että virkasuhteessa oleville poliittiset mielenilmaukset ja lakot ovat kiellettyjä työaikana.


Liitto ei maksa lakkoavustusta näihin lakkoihin tai ulosmarsseihin osallistumisesta.

 

Palaa otsikoihin

Työpaikallani on toisen liiton ilmoittama poliittinen lakko. Mitä työtehtäviä hoidan lakon aikana ja mitä en?

Akavan Erityisalojen jäsenet eivät tee toisen ammattiliiton työtaistelun piiriin kuuluvien jäsenten töitä, vaikka jäsenemme olisivat itse töissä lakon aikana. Akavan Erityisalojen jäsenet tekevät ainoastaan oman työsopimuksensa mukaisia työtehtäviä.

 

Palaa otsikoihin

Entä jos työntekijä ei lakkoile, mutta hän ei pääse työpaikalleen lakon vuoksi esimerkiksi julkisen liikenteen keskeytymisen vuoksi tai siksi, että lapsen päiväkoti on lakon vuoksi suljettu, eikä lapselle löydy muuta hoitopaikkaa?

Hankaluudet tulla työpaikalle tai päiväkodin sulkeminen eivät ole itsessään perusteita olla poissa työstä. Tällaisessa tilanteessa työntekijän tulee pyrkiä sopimaan työnantajan kanssa, voiko hän pitää esimerkiksi vuosiloma- tai saldovapaapäivän.

 

Palaa otsikoihin

Entä jos minulla ei ole saldovapaita tai vuosilomapäiviä, joita voisin käyttää töistä poissa olemiseen. Miten toimin?

Mikäli työn luonne ei mahdollista etätyötä, ja työntekijä ei pysty järjestämään työpaikalle tuloa, on kysymyksessä ylivoimainen este, josta työntekijän on ilmoitettava työnantajalle. Työnantajalla on oikeus pidättää työntekijän palkka siltä ajalta, kun työnteko on estynyt. 

 

Palaa otsikoihin

Haluatko kysyä painostustoimista? 

Ota yhteyttä työsuhdeneuvontaamme! Numerot ovat maksuttomia. Puhelinaika arkisin klo 9 - 14.

  • Julkisen sektorin työsuhdeneuvonta p. 0800 135 380
  • Yksityisen sektorin työsuhdeneuvonta p. 0800 135 350

 

> Työsuhdeneuvonnan yhteydenottopyyntö