Työtaisteluohjesääntö

Liiton sääntöjen 8§:n tarkoittama säännöissä olevia työtaistelua koskevia määräyksiä täsmentävä työtaisteluohjesääntö. Vahvistettu Akavan Erityisalat ry:n hallituksessa 18.9.2005.

 

 

1. Työtaistelusta päättäminen

  1. Työtaistelusta päättää Akavan Erityisalojen hallitus neuvottelukunnan tai työtaistelun koskiessa useampia sopimusaloja, neuvottelukuntien suostumuksella.
  2. Mikäli liiton hallitus tekee päätöksen sellaisesta järjestöllisestä toimenpiteestä, josta on ennakolta lain tai sopimuksen perusteella ilmoitettava viranomaisille tai työnantajalle, on ennen sanottua ilmoitusta annettava tieto Akavalle ja sen neuvottelujärjestöille.
  3. Keskusjärjestö Akavaa koskevan työtaistelun toimeenpanosta ja koordinoinnista päättää Akavan hallitus jäsenjärjestöjä kuultuaan. Osallistumisesta Akavan päättämään työtaisteluun päättää Akavan Erityisalojen hallitus asianosaisia neuvottelukuntia kuultuaan.
  4. Mikäli päätöksen työtaistelusta tekee Akavan neuvottelujärjestö, voi liiton hallitus asianosaisia neuvottelukuntia kuultuaan irtaantua päätetystä työtaistelusta kyseessä olevan neuvottelujärjestön sääntöjen mukaisen ajan puitteissa.
  5. Akavan Erityisalojen jäsenyhdistyksillä on yksi vuorokausi aikaa irtisanoutua liiton hallituksen päättämästä työtaistelusta päätöksen tiedoksi saamisesta. Hallituksen päätöksestä irtisanoutuvat yhdistykset jäävät työtaistelun ulkopuolelle. Jäsenyhdistys ei kuitenkaan voi irtisanoutua tulopoliittista tai vastaavasta kaikkia koskevasta työtaistelupäätöksestä.
  6. Jos liiton jäsenyhdistys aikoo ryhtyä sellaiseen järjestölliseen toimenpiteeseen, josta on ennakolta lain tai sopimuksen perusteella ilmoitettava viranomaiselle tai työnantajalle (laillinen työtaistelu), on jäsenyhdistyksen saatava toimenpiteelleen Akavan Erityisalojen hallituksen lupa. Jos hallitus kieltää edellä mainitun toimenpiteen, voi yhdistys saattaa kieltopäätöksen ylimääräisen liittokokouksen ratkaistavaksi 14 vuorokauden kuluessa saatuaan tiedon päätöksestä.
  7. Yhdistys, joka ei ole saanut hallitukselta eikä liittokokoukselta lupaa työtaistelun aloittamiseen, ja ryhtyy siihen kuitenkin, voidaan erottaa liiton jäsenyydestä Akavan Erityisalojen sääntöjen 6§:n perusteella.
  8. Lakkorajat määrää liiton hallitus asianosaisten neuvottelukuntien esitysten perusteella.
  9. Mikäli työtaistelu on osa Akavan tai sen neuvottelujärjestön työtaistelua, kuulee hallitus Akavaa tai sen neuvottelujärjestöä lakkorajoja määrätessään.
  10. Yhdistyskohtaisessa työtaistelussa yhdistys itse määrittää omat lakkorajansa. Lakkorajojen tulee olla liiton hallituksen työtaistelulle antaman suostumuksen mukaiset.

 

2. Työtaistelun talous ja lakkoavustukset

  1. Työtaistelua koskevat taloudelliset linjaratkaisut tekee Akavan Erityisalojen hallitus. Se päättää liiton varojen käytöstä ja maksettavan työtaisteluavustuksen suuruudesta. Käytännön toimenpiteistä päättää hallituksen nimittämä työtaistelupäällikkö.
  2. Liiton hallituksen määräämän lakkoavustuksen lisäksi jäsenyhdistys voi tehdä päätöksen yhdistyskohtaisen lisäavustuksen maksamisesta. Maksettavasta lisäavustuksesta vastaa päätöksen tehnyt jäsenyhdistys.
  3. Työtaisteluvarannon kartuttamisesta vastaa liittokokous budjetin vahvistamisen yhteydessä.

 

3. Järjestöllinen valmius: organisointi ja resurssointi

3.1. Perusvalmius

  1. Järjestövalmiuden jatkuvasta ylläpidosta vastaavat liiton hallituksen alaisuudessa toimivat neuvottelukunnat. Neuvottelukuntien esittelijänä järjestövalmiutta koskevissa asioissa toimii se Akavan Erityisalojen toimihenkilö, jonka vastuualueeseen järjestövalmius kuuluu.
  2. Neuvottelukuntien tehtävänä oman sopimusalansa osalta on:
    • Vastata järjestövalmiuden säilymisestä ja kehittämisestä hallituksen antamien yleisten ohjeiden mukaisesti,
    • vastata kenttäorganisaation ohjeiston toimivuudesta ja ajantasaisuudesta,
    • vastata järjestövalmiusyhdyshenkilöverkoston ylläpitämisestä ja kehittämisestä,
    • vastata liiton toimielinten, luottamusmiesten, järjestövalmiusyhdyshenkilöiden ja jäsenyhdistysten järjestövalmiudellisesta kouluttamisesta,
    • ylläpitää yhteyttä muihin neuvottelukuntiin järjestövalmiutta koskevissa asioissa,
    • tarkistaa osaltaan liiton työtaisteluorganisaatio ja tiedotussuunnitelma vuosittain,
    • laatia järjestöllisiä painostustoimia koskevia toimintasuunnitelmia ja kustannusarvioita liiton hallituksen antamien ohjeiden mukaan,
    • ylläpitää yhteyttä Akavan ja sen neuvottelujärjestöjen järjestövalmiudesta vastaaviin toimielimiin.
  3. Jäsenyhdistykset valitsevat jäsenyhdistystään edustavan järjestövalmiusyhdyshenkilön. Valinnasta tulee ilmoittaa sille Akavan Erityisalojen toimihenkilölle, jonka vastuualueeseen järjestövalmius kuuluu.
  4. Julkisella sektorilla työntekijät valitsevat kunta-, virasto- tai työpaikkakohtaisesti järjestövalmiusyhdyshenkilön. Valinnasta tulee ilmoittaa sille Akavan Erityisalojen toimihenkilölle, jonka vastuualueeseen järjestövalmius kuuluu.
  5. Yksityisellä sektorilla Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN:ää koskevan työtaisteluvalmiuden organisointi järjestetään liittojen välisenä yhteistyönä.

 

3.2. Kohotettu valmius ja työtaistelu

  1. Hallitus nimittää liitolle työtaistelupäällikön ja työtaistelupäällikön alaisuuteen erillisen työtaistelutoimikunnan. Työtaistelutoimikunnan nimeämisessä otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon asiantuntemus niillä aloilla, joita työtaistelu koskee.
  2. Työtaistelutoimikunta voi nimittää avukseen viestintä-, talous- ja tietoliikennejaoston. Lisäksi voidaan asettaa muita tarvittavia jaostoja.
  3. Työtaistelutoimikunnan tehtävänä on: ◦Vastata työtaisteluorganisaation perustamisesta, toiminnasta ja johtamisesta,
    • laatia työtaistelusuunnitelma ja antaa tarvittavat poikkeusluvat lakkorajoihin ja hätätyöhön liittyen Akavan ja/tai Akavan neuvottelujärjestöjen ja/tai Akavan Erityisalojen hallituksen ohjeiden perusteella,
    • toimittaa tarkat toimintaohjeet kenttäorganisaatiolle,
    • määrätä kenttäorganisaatiolle työtaistelutehtävä, lakkorajat, liiton sisäinen yhteydenpito, yhteydenpito työtaisteluun mahdollisesti osallistuvien muiden liittojen kenttäorganisaatioon ja suhtautuminen rikkureihin,
    • antaa toimielimille ja kenttäorganisaatiolle tarvittavat määräykset ulkoisen tiedottamisen järjestämisestä ja vastuista (keskitetty ulkoinen tiedotus),
    • antaa tarvittavat määräykset tehtävien priorisoinnista kohotetun valmiuden ja työtaistelun aikana,
    • seurata työtaistelun kokonaistilannetta ja antaa sen perusteella tarvittavat määräykset ja ohjeet,
    • pitää yhteyttä alueellisiin / paikallisiin työtaistelutoimikuntiin, työtaistelupäälliköihin, työtaisteluyhdyshenkilöihin ja jäsenyhdistyksiin,
    • huolehtia yhteistoiminnasta Akavan ja sen neuvottelujärjestöjen työtaisteluelinten kanssa,
    • vastata muista työtaistelun aloittamiseen, johtamiseen ja lopettamiseen liittyvistä yleisistä tehtävistä,
    • koota eri työtaisteluelinten raportit ja laatia tarvittavat yhteenvedot.
  4. Työtaistelupäällikön tehtävänä on:
    • johtaa työtaistelutoimikunnan työskentelyä,
    • johtaa työtaistelutoimenpiteitä,
    • esitellä työtaistelua koskevat asiat liiton hallitukselle ja asianosaisille neuvottelukunnille,
    • edustaa liittoa Akavan ja/tai sen neuvottelujärjestöjen työtaisteluelimissä.
  5. Viestintäjaoston tehtävänä on: ◦huolehtia tiedotuksesta ja tiedotusaineiston jakelusta kenttäorganisaatiolle työtaistelutoimikunnan ohjeiden mukaisesti,
    • laatia työtaisteluelimille, jäsenyhdistyksille sekä työtaistelussa tai työtaistelu-uhan piirissä oleville jaettavat tiedotteet
    • laatia tiedotusvälineille jaettavat tiedotteet,
    • laatia työtaistelun viestintä- ja tiedotussuunnitelma,
    • huolehtia muusta tiedotuksesta ja suhdetoiminnasta.
  6. Talousjaoston tehtävänä on:
    • valmistella järjestöllisiä painostustoimien taloutta koskevat suunnitelmat, päätökset ja toimenpiteet työtaistelutoimikunnan antamien ohjeiden mukaan,
    • huolehtia yleisistä taloudellisista kysymyksistä (mm. kenttäorganisaation perustamiskustannukset ja lakkoavustusten maksaminen) työtaistelutoimikunnan antamien ohjeiden mukaan.
  7. Tietoliikennejaoston tehtävänä on:
    • vastata kenttäorganisaation tietoliikenneyhteyksien (mm. puhelimet, tietokoneet, faksit) järjestämisestä ja toimivuudesta sekä niihin liittyvien tarvikehankintojen koordinoinnista työtaistelutoimikunnan ohjeiden mukaan
    • vastata tietoliikenteen jakelulistojen ja yhteystietojen ajantasaisuudesta,
    • vastata jäsenrekisteritietojen toimittamisesta työtaistelutoimielinten käyttöön.
  8. Työtaistelupäällikön ja työtaistelutoimikunnan apuna toimii liiton toimisto ja työtaisteluun osallistuvien yhdistysten tehtäviin nimeämät henkilöt.
  9. Työtaisteluun osallistuva yhdistys voi valita oman työtaistelupäällikön ja/tai työtaistelutoimikunnan, jonka on noudatettava Akavan Erityisalojen työtaistelutoimikunnan ja työtaistelupäällikön ohjeita. Valinnan vahvistaa Akavan Erityisalojen työtaistelutoimikunta.
  10. Jos työtaistelu käydään työpaikkakohtaisesti työntekijät voivat valita työtaistelupäällikön ja/tai työtaistelutoimikunnan ja sille työtaistelupäällikön, jonka on noudatettava Akavan Erityisalojen työtaistelutoimikunnan ja työtaistelupäällikön ohjeita. Valinnan vahvistaa Akavan Erityisalojen työtaistelutoimikunta.
  11. Työtaistelun päätyttyä organisaatio palautetaan perusvalmiuteen.

 

4. Työtaisteluorganisaatiosäännöstön muutaminen

Tämän säännöstön muuttamisesta päättää Akavan Erityisalat ry:n hallitus.