Laillinen määräaikaisuuden peruste ja kauanko määräaikaisuus voi kestää?

Työskentelen määräaikaisena projektikoordinaattorina. Työnantajani uusii työsopimukseni 6 kuukauden välein todeten, ettei asiakaspalvelutarvetta ja tulevia töitä osaa arvioida pidemmälle. Työnantajani on vihjannut, että hän voi myös jättää uusimatta työsopimukseni ja palkata jonkun toisen hoitamaan työpaikan juoksevia asioita. Mikä on laillinen määräaikaisuuden peruste ja kauanko se voi kestää? Voiko työnantaja palkata tilalleni toisen henkilön?

 

Määräaikainen työsuhde voidaan tehdä perustellusta syystä tai se voidaan tehdä työntekijän omasta aloitteesta. Mikäli asiasta ei ole selvästi sovittu, työsopimusta pidetään toistaiseksi voimassaolevana. Käytännössä tavallinen hyväksyttävä syy määräaikaisuudelle on työn luonne. Esimerkiksi työt voidaan järjestää projektiksi tai hankkeeksi, joilla on tyypillisesti alku, loppu, erillinen rahoitus ja se muutenkin poikkeaa organisaation vakiintuneesta toiminnasta. Kausityöllä tarkoitetaan sesonkiluonteista työtä esimerkiksi kesä- tai jouluapulaisena.

  

Sijaisuudet ovat yleensä selkeä, hyväksyttävä määräaikaisuuden syy. Työntekijä voidaan laillisesti palkata määräaikaisesti sijaisuusperusteella esimerkiksi sellaiseen toimenkuvaan, jonka vakituinen haltija siirtyy tekemään väliaikaisesti toisen samassa organisaatiossa työskentelevän perhevapaan sijaisuutta.

  

Vaikeasti tulkinnallisia määräaikaisuuksien perusteita ovat esimerkiksi toiminnan tai tehtävien vakiintumattomuus tai organisaatiouudistus. Tämäntyyppisille määräaikaisuuksille voi tilanteesta riippuen löytyä perusteita muutaman kuukauden ajaksi. Perusteiden tulee löytyä ennen muuta teetettävistä töistä tai työnantajan toiminnasta eikä määräaikaisuuden tarkoituksena saa olla työntekijän irtisanomissuojasäännösten kiertäminen.

  

Useiden toisiaan seuraavien määräaikaisten työsuhteiden laillisuutta arvioidaan työsopimuslain tarkoittamasta perustellusta syystä käsin. Ketjusopimustilanteessa määräaikaisuuden syy voi vaihtua peräkkäisissä työsopimuksissa, mutta kullekin määräaikaisuudelle on löydyttävä lain tarkoittama perusteltu syy. Jos työvoiman tarve on arvioitavissa pysyväksi, toistuvien määräaikaisuuksien käyttöön ei ole perusteltua syytä.

  

Olet sopinut määräaikaisesta työsuhteesta, mutta työstä lähtevät perusteet määräaikaisuudelle on kysyttävä työnantajalta kullekin työsuhteelle. Tämän jälkeen on arvioitava tapauskohtaisesti, onko määräaikaisuudelle laillisia perusteita vai pyörittääkö työnantaja normaalitoimintaansa keinotekoisesti määräaikaisilla työsuhteilla. Jälkimmäisessä tapauksessa työsuhteesi katsotaan lain mukaan toistaiseksi voimassa olevaksi ja sen jatkamatta jättäminen laittomaksi irtisanomiseksi.

 

Yksityinen työnantaja saa palkata työsuhteeseen kenet haluaa, kunhan rekrytoinnissa ei syyllistytä tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain tarkoittamaan syrjintään. Jos määräaikaisuudellesi on ollut laillinen peruste ja se päättyy, työnantajasi voi jatkaa tehtävien hoitamista palkkaamalla uuden määräaikaisen työntekijän, edellyttäen taas, että määräaikaisuudelle on laillinen peruste ja ettei sinun määräaikaisuutesi jatkamatta jättäminen johdu syrjivistä perusteista esimerkiksi sairaudesta tai raskaudesta.