Millä perusteella työnantaja voi lomauttaa ja kuinka pitkään lomautus voi kestää?

Työpaikallani ovat käynnissä yt-neuvottelut, joiden perusteella minut tullaan todennäköisesti lomauttamaan. Millä perusteella työnantaja voi lomauttaa työntekijän ja kuinka pitkään lomautus voi kestää? Mitkä ovat oikeuteni lomautuksen aikana?  


Työsopimuslain mukaan työnantajan tulee ilmoittaa lomautuksesta 5 päivää ennen lomautuksen alkamista (väliaikainen työsopimuslain muutos 1.4.-30.6.2020, muuten lomautusilmoitusaika olisi 14 päivää).


Työsopimuslaki mahdollistaa lomautuksen kahdella eri perusteella. Työnantaja voi lomauttaa työntekijän työn tilapäisen vähentymisen perusteella, jolloin lomautus voi kestää enintään 90 päivää. Työnantaja voi myös lomauttaa työntekijän taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla, jolloin lomautus edellyttää työn vähenemistä taloudellisilla ja/tai tuotannollisilla perusteilla olennaisesti ja pysyvästi. Tässä tapauksessa lomautus voi olla voimassa toistaiseksi. Mikäli lomautus tällöin kestää yli 200 kalenteripäivää, sinulla on oikeus irtisanoa työsopimuksesi päättymään heti ja olet oikeutettu saamaan korvauksena irtisanomisajan palkan työnantajan irtisanomisajan mukaan.


Väliaikaisesti (30.6. asti) voimassa olevalla lakimuutoksella työsopimuslaissa sallitaan nyt myös määräaikaisen työntekijän lomauttaminen samoilla perusteilla kuin vakituisen työntekijän. Muuten määräaikainen työntekijä on ollut lomautettavissa vain, kun hänet on palkattu sijaiseksi ja kun toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa oleva sijaistettava on lomautettavissa.

 

Väliaikaisella muutoksella mahdollistetaan siis myös määräaikaisen työntekijän lomauttaminen silloin, kun työnantajalla on työsopimuslain 7 luvun 3 §:ssä tarkoitettu taloudellinen tai tuotannollinen peruste työsopimuksen irtisanomiseen, tai työ ja työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti eikä työnantaja voi kohtuudella järjestää työntekijälle muuta sopivaa työtä tai työnantajan tarpeita vastaavaa koulutusta. Työn vähentymisen katsotaan olevan tilapäistä, kun sen arvioidaan kestävän enintään 90 päivää.

 

Lomautuksen ajalta olet oikeutettu saamaan ansiosidonnaista päivärahaa edellyttäen, että täytät jäsenyysaikanasi työttömyysturvalain edellyttämän työssäoloehdon. Nyt työssäoloehdon täyttymiseen riittää 13 kalenteriviikkoa, jos ansiopäivärahahakijan normaali 26 kalenteriviikon työssäoloehto ei täyty (työttömyysturvalain muutokset poikkeustilan takia 15.4. – 6.7.2020). Työssäoloehtoa kerryttävää työtä tulee olla tehty vähintään yksi kalenteriviikko 1.3.2020 jälkeen ja ansiopäivärahan ensimmäisen maksupäivän on oltava viimeistään 3.7.2020. Jäsenyysehto on tällöin 13 viikkoa. Muuten työssäoloehto on 26 viikkoa ja sen tulee täyttyä 28 kuukauden pituisen tarkastelujakson aikana.

 

Lomautuksen aikana sinulla on oikeus ottaa vastaan muuta työtä. Tällöin sinun tulee kuitenkin huomioida kilpailevan toiminnan kielto, mikä on pääsääntöisesti voimassa myös lomautuksen aikana. Mikäli lomautuksen päättymispäivää ei ole ilmoitettu lomautusilmoituksessa, työnantajan tulee ilmoittaa lomautuksesi päättymisestä seitsemän päivää ennen lomautuksen loppumista. Jos olet ottanut vastaan muuta työtä lomautuksen ajaksi, sinulla on oikeus irtisanoa tämä työsopimus viiden päivän irtisanomisaikaa käyttäen.

 

Lomautuksen aikana sinulla on oikeus irtisanoa työsopimuksesi päättymään heti ilman irtisanomisaikaa. Tätä oikeutta sinulla ei kuitenkaan ole enää viimeisen viikon aikana ennen lomautuksen päättymistä, mikäli lomautuksen päättymispäivä on tiedossasi. Tällöin sinun tulee noudattaa työsopimuksesi mukaista irtisanomisaikaa.

  

Mikäli työnantaja irtisanoo sinut lomautuksen aikana, työnantajan tulee noudattaa työsopimuksesi mukaista irtisanomisaikaa. Irtisanomisajalta sinulla on oikeus saada normaali palkkasi.