Yliopistojen hallintohenkilöstö

Hallintohenkilöstöön kuuluvat ne työntekijät, jotka eivät toimi opetus- ja tutkimustehtävissä. Eri järjestelmissä käytetään nimitystä ”muu henkilöstö”. Heidän työnkuvaansa kuuluu muun muassa opiskelijapalveluita, talous- ja henkilöstöhallintoa, viestintätehtäviä sekä sidosryhmäsuhteiden hoitamista. Hallintohenkilöstö asettuu erilaisiin asemiin yliopiston sisällä keskus- ja laitostasolle sekä ylempiin ja alempiin hallintohenkilöihin. Henkilöstö toimii keskeisessä roolissa muun muassa eri ryhmien välillä. Rajapinnassa akateemisen ja hallintotyön välillä ovat muun muassa opetuksen kehittäjät. Tämän joukon työtehtävät voidaan jakaa opetukseen, tutkimukseen ja palvelutoimintaan. Hallintohenkilöstöllä on usein akateeminen pätevyys ja erityisosaamisalueita.

 

Hallintohenkilöstön määrä on lisääntynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana, mikä johtuu muun muassa yliopistojen ja niiden toimintaympäristöjen yhteyteen syntyneistä yksiköistä, rahoitusrakenteen monipuolistumisesta sekä opiskelijamäärien kasvusta. Uudet toiminnot ovat vaatineet ihmisiä toteuttamaan niitä, ja yliopiston suoriutuminen ydintehtävistään tarvitsee tukijalakseen ammattimaisesti hoidetut palvelutoiminnot. Nyt kuitenkin yliopistojen hallintohenkilöstöä on vähennetty säästöpaineiden seurauksena, mikä on ollut kaikkien henkilöstöryhmien ja yliopistojen toiminnan osalta varsin lyhytnäköistä:

 

”Hallitusohjelma yllätti monet koulutusta kurjistavalla linjauksella. Yllätys ei sen sijaan ole, että leikkuriin pistetään taas erityisesti korkeakoulujen hallintohenkilöstö, joka joutuu ties kuinka monetta  kertaa  altavastaajaksi suhteessa tutkimukseen ja opetukseen. Onko tarkoitus, että jatkossa professorit ja tutkijat pistetään hallintotyöhön? Leikkaus hallinnosta leikkaa näin samalla ydintoiminnoista.” 

 

Lue lisää hallintohenkilöstön erityispiirteistä ja yliopistohallinnosta SPECIAn julkaisusarjan pro gradu-työstä ”Hallinnon uudistus ja hallintohenkilöstö - Suomen yliopistolaki- ja rahoitusuudistus yliopistojen hallintohenkilöstön kokemana vuoden 2010 jälkeen”