Pyydä työtodistus harjoittelusta

Pyydä työtodistus mahdollisimman pian harjoittelun päätyttyä omalta esimieheltäsi tai harjoittelun ohjaajalta, jos työnantaja ei sitä itse tarjoa.


Harjoittelija voi pyytää sisällöltään joko suppean tai laajan työtodistuksen. Suppeassa on mainittu ainoastaan työ- ja virkasuhteen kesto ja työtehtävien laatu. Laajemmassa työtodistuksessa on näiden tietojen lisäksi mainittu työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän työtaidoista ja käytöksestä. Usein kannattaa pyytää vielä laajempi, ns. osaamisperustainen työtodistus, joka antaa yksilöityä tietoa siitä, millaisia töitä työntekijä on tehnyt.


Osaamisperustainen työtodistus

Olisi hyvä, että työharjoittelun aikana kerrytetty osaamisesi tulisi työtodistuksessa näkyviin. Tällöin puhutaan osaamisperustaisesta työtodistuksesta. Tällaisessa työtodistuksessa yksilöidään tarkemmin, millaisia töitä olet tehnyt ja mitä osaamista näiden töiden suorittaminen osoittaa.


Käytännössä todistuksessa kuvataan, mitä olet työssäsi tehnyt ja miten. Työntekijänä sinun kannattaa ensin listata kaikki harjoittelusi aikana tekemäsi tehtävät niin tarkasti kuin mahdollista. Sen jälkeen luettelo on hyvä käydä läpi jonkun työkaverisi kanssa. Työtoverisi voi osaltaan auttaa sinua miettimään, mitä osaamista kukin työtehtävä vaatii. Voit käyttää osaamisen listaamiseen myös erilaisia apuvälineitä, kuten Europass-ohjeita kieli- ja ilmaisutaidosta tunnistamiseen.


Osaamisperustaisen työtodistus helpottaa myös ansioluettelon päivittämistä. Jos haet joskus jatko-opiskelemaan, osaamisperustainen työtodistus voi auttaa sinua paikan saamisessa, kun voit todistaa, että osaat tietyn asian. Voit lukea lisää osaamisperustaisesta työtodistuksesta TJS Opintokeskuksen Osaaminen näkyväksi työtodistukseen -työelämäjulkaisusta. 

> Tilaa TJS:n julkaisuja