Mirkka_Nettisivujen_paakuva_2340x1000_b

Miten aika riittää luottamusmiehenä, Mirkka Kallio?

Mirkka Kallio (Museoalan ammattiliitto MAL ry) on amanuenssi ja luottamusmies Kotkan kaupungilla. Hän avasi meille sitä, kuinka paljon luottamusmiehen tehtävä vie aikaa, ja miten työaikaa saa tähän tehtävään käyttää.


Missä toimit luottamusmiehenä?

Olen töissä Kotkan kaupungilla, Kymenlaakson museossa. Edustan noin kolmeakymmentä työntekijää, jotka kuuluvat Akavan Erityisalojen jäsenyhdistyksiin.


Miksi lähdit luottamusmieheksi?

Aloitin vuonna 2015 varaluottamusmiehenä. Silloinen pääluottamusmies houkutteli minut mukaan ja lupasi, että varaluottamusmiehenä ei vielä ole kovin paljon vastuita. Homma kuitenkin kiinnosti ja vuonna 2019 aloitin luottamusmiehenä.


Miten aikasi riittää luottamusmiehen tehtävään?

Aika riittää hyvin, eikä tätä tarvitse tehdä vapaa-ajalla. Kunta-alan yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES määrittelee, kuinka paljon pääluottamusmiehet ja luottamusmiehet saavat käyttää työaikaa luottamusmiehen tehtäviin. Itse hoidan tehtävää oman työn ohella. Työaikaa saa käyttää ihmisten tapaamisiin ja liiton järjestämiin koulutuksiin. Pääluottamusmiehellämme on kolme työpäivää viikossa tehtävänsä hoitamiseen.


Mihin aika luottamusmiehenä kuluu?

Meillä on tapana kokoontua viiden luottamusmiehen ja pääluottamusmiehen kanssa kerran kuukaudessa. Käymme läpi ajankohtaiset asiat ja keskustelemme esimerkiksi työajan käytäntöihin, palkan lisiin ja lomiin liittyvistä asioita – sellaisista jutuista, jotka ovat tärkeitä tavallisille työntekijöille. Käyn myös ainakin kerran vuodessa jossain koulutuksessa, joka lisää osaamista luottamusmiehen tehtävässä. Jonkin verran aikaa kuluu myös tiedon välittämiseen.


Kenelle suosittelet ehdokkaaksi lähtemistä?

Jokainen voi tehdä tätä hommaa omalla persoonallaan. Ei tarvitse olla jämäkkä jyrä, vaan asioita voi hoitaa monella tavalla. Tietysti täytyy pitää puolensa silloin, kun tietää, miten asiat ovat. Tehtävän vaatimat tiedot oppii tehdessä ja koulutuksissa. Suosittelen tehtävää myös niille, jotka haluavat oppia erimielisyyksien ratkaisua ja työrauhan ylläpitämistä.