Hyvä harjoittelupaikka?

Työharjoittelun tavoitteena on tarjota opiskelijalle mahdollisuus kartuttaa työelämävalmiuksia ja työkokemusta sekä tutustua oman alan työtehtäviin käytännössä. Laadukas harjoittelu on suunniteltu siten, että se vastaa tutkintovaatimuksissa määriteltyjä osaamistavoitteita.


Harjoittelijan työmäärän ja vastuun tulee olla kohtuullista sekä vastata harjoittelun luonnetta. Perehdytyksen ja ohjauksen on oltava riittävää. Perehdytyksen ja ohjauksen voi sanoa olevan riittävää silloin, kun koet saaneesi tarvittavat tiedot työn tekemiseksi ja hyödyt harjoittelun tuomista opeista ja taidoista tulevaisuudessa.


Kerro ohjaajallesi harjoittelusi tavoitteet ajoissa. Tehkää yhdessä suunnitelma harjoittelusta. Harjoittelija pitää huomioida työyhteisön tasavertaisena jäsenenä harjoittelun aikana. Tämä edellyttää, että harjoittelija tuntee omat oikeutensa ja velvollisuutensa.


Kysy omasta jäsenyhdistyksestäsi oman alasi työharjoitteluista ja niihin liittyvistä käytännöistä.


Oppilaitoisten harjoittelukäytännöt ovat eri korkeakouluissa ja oppiaineissa erilaisia. Harjoittelun pakollisuus, pituus ja sisältövaatimukset vaihtelevat, joten muista selvittää nämä huolellisesti.


Sinun kannatta tutustua Akavan opiskelijoiden kokoamiin muistilistoihin, joissa käydään läpi hyvän harjoittelun käytäntöjä niin harjoittelijan, työpaikan kuin korkeakoulun näkökulmasta.


Harjoittelupaikkaan ja -aikaan kannattaa keskittyä täysillä – siitä on sinulle runsaasti hyötyä myöhemmin elämässä.