10 kysytyintä asiaa hyvinvointialueelle siirtymisestä


Palaa otsikoihin

1. Allekirjoitanko uuden työsopimuksen, kun siirryn hyvinvointialueelle?

Uutta työsopimusta ei allekirjoiteta. Jos syystä tai toisesta hyvinvointialueen esihenkilö pyytää allekirjoittamaan uuden työsopimuksen, ota yhteyttä luottamusmieheen ja liiton työsuhdeneuvontaan. Uudella työsopimuksella voidaan pyrkiä heikentämään työsuhteen ehtoja, mutta myös sopimaan esimerkiksi uusista työtehtävistä.

 

Uutta työsopimusta ei allekirjoiteta myöskään siinä tapauksessa, jos virkasuhde muuttuu työsuhteeksi.  Jos kuitenkin esihenkilö tarjoaa työsopimuksen allekirjoittamista, ole yhteydessä luottamusmieheen ja liiton työsuhdeneuvontaan.

 

Palaa otsikoihin

2. Milloin minulle tulee palkka uudelta työnantajalta?

Liikkeenluovutus ei vaikuta palkan määrään. Myös kaikki palkanosat säilyvät ennallaan.

 

Palkanmaksupäivä on työsuhteen olennainen ehto, eikä työnantaja voi muuttaa työsopimuksessa sovittua palkanmaksupäivää yksipuolisesti. On kuitenkin mahdollista, että teknisistä syistä uuden työnantajan on pakko yhdenmukaistaa palkanmaksupäivät, jos eri työnantajilta siirtyvillä työntekijöillä on eri palkanmaksupäivät. Jos uusi työnantaja esittää palkanmaksupäivän muutosta työnantaja vastaa kustannuksista, joita muutos mahdollisesti aiheuttaa työntekijälle.

 

Ensimmäinen palkanmaksupäivä hyvinvointialueilla on 13.1.2023. Hyvinvointialueiden tulee olla varautuneita palkanmaksujärjestelmän häiriöihin. Ei ole poissuljettua, että palkka maksetaan käteisenä.

 

Palaa otsikoihin

3. Kunnallinen palvelussuhde päättyy. Miten toimin vanhalla työpaikalla?

Pääsääntöisesti hyvinvointialueelle siirrytään tekemään vanhoja työtehtäviä. Siirtyvällä työntekijällä vaihtuu varsinaisesti vain palkanmaksaja. Käytännössä työtehtävät ja esihenkilökin saattaa myös muuttua. Tämän takia vanhan työpaikan tehtävänkuvaukset kannattaa ottaa mukaan ja lisäksi pyytää esihenkilöltä väliaikaista työtodistusta.


On suositeltavaa myös huolehtia siitä, että vanhat palkkalaskelmat ovat tarvittaessa saatavilla. Jäljellä olevien lomapäivien ja säästövapaiden määrää kannattaa selvittää kirjallisesti.

 

Uusi työnantaja antaa työn tekemiseen tarvittavat välineet. Kuntatyönantajan kanssa tulee sopia vanhojen laitteiden ja esimerkiksi avainten palauttamisesta, jos työntekopaikka vaihtuu.

 

Palaa otsikoihin

4. En ole tyytyväinen hyvinvointialueella tarjottuun tehtävään. Miten toimin?

Liikkeenluovutuksessa tehtävien ei tule muuttua. On kuitenkin mahdollista, että omaa vanhaa vastaavaa tehtävää ei ole tarjolla. Silloin hyvinvointialue sijoittaa siirtyjän sopivaan tehtävään.


Jos olet hakenut virkaa hyvinvointialueelta, mutta et tullut valituksi, voit tehdä valituksen, jos katsot, ettei ansioituneinta hakijaa valittu. Voit myös valittaa, jos hoitamasi viran kelpoisuusvaatimuksia on muutettu ja tämän takia virka on jäänyt saamatta. Liiton työsuhdeneuvonta auttaa valitusprosessissa.

 

Palaa otsikoihin

5. Hyvinvointialueelle siirtyy samaa työtä tekemään useampi henkilö, mutta meillä kaikilla on eri palkka. Onko tämä laillista?

On mahdollista, että samaa työtä hyvinvointialueella tekevät saavat alkuun erilaista palkkaa. Tämä johtuu siitä, että eri kunnilla on ollut erilaiset palkkausjärjestelmät ja siksi kunnat ovat voineet maksaa yhtä vaativasta työstä erilaista palkkaa. Palkat ovat voineet erota toisistaan jopa satoja euroja.

 

Hyvinvointialue on yksi työantaja ja sillä on yksi palkkausjärjestelmä. Työlainsäädäntö edellyttää työnantajalta työntekijöiden tasapuolista kohtelua, jolloin vaativuudeltaan samasta tehtävästä tulee maksaa samaa palkkaa. Liikkeenluovutuksen jälkeen hyvinvointialueen on kohtuullisessa ajassa yhdenmukaistettava, eli harmonisoitava, palkkaus. Harmonisointiaika on kahdesta kolmeen vuoteen. Palkat harmonisoidaan ylimpään maksettavaan palkkaan saman vaativuustason tehtävissä. Harmonisointi koskee niin tehtäväkohtaista palkkaa kuin lisien perusteita.

 

Palaa otsikoihin

6. Voidaanko minut irtisanoa, jos minulle ei löydy sopivaa tehtävää hyvinvointialueen palveluksesta?

Ei voida. Jokaiselle siirtyvälle työntekijälle ja viranhaltijalle täytyy osoittaa tehtävä. Työntekijää taikka viranhaltijaa ei myöskään voida irtisanoa ennen luovutusta.

 

Myöhemmässä vaiheessa on toki mahdollista, että työ vähenee olennaisesti ja pysyvästi esimerkiksi uudelleenorganisoinnin yhteydessä ja hyvinvointialue aloittaa muutosneuvottelut. Tällöin palvelussuhde voi päättyä irtisanomiseen.

 

Palaa otsikoihin

7. Voidaanko virkasuhteeni muuttaa työsopimussuhteeksi siirron yhteydessä?

Pääsääntö on, että viranhaltijat siirtyvät virkasuhteisiin. Työsopimussuhdetta voidaan tarjota siirtyvälle viranhaltijalle, mutta siihen ei ole pakko suostua. Jos hyvinvointialue haluaa muuttaa virkasuhteen työsuhteeksi, tämä on mahdollista vasta siirtymisen jälkeen hyvinvointialueesta annetussa laissa säädetyillä edellytyksillä.

 

Palaa otsikoihin

8. Siirtyvätkö nykyiset henkilökuntaetuuteni uudelle työnantajalle (esim. liikuntasetelit, polkupyöräetu tai uimahallietu)?

Kukin työnantaja päättää myöntämistään henkilökuntaetuuksista. Edellisen työnantajan myöntämät henkilökuntaetuudet eivät siirry hyvinvointialueelle. Myönnettyjä henkilökuntaetuuksia voi käyttää kunnes edun käyttöaika umpeutuu.

 

Hyvinvointialue myöntää omia henkilökuntaetuuksia kaikille tasapuolisesti.

 

Palaa otsikoihin

9. Kuka toimii minun luottamusmiehenäni uudessa työpaikassa?

Siirtyvät JUKOn luottamusmiehet säilyttävät luottamusmiesasemansa 31.3.2023 asti. JUKOn luottamusmiesvaalit järjestetään maaliskuun loppuun mennessä. Valittujen uusien luottamusmiesten toimikausi alkaa 1.4.2023.

 

Hyvinvointialueen työsuojeluvaltuutetusta tulee kysyä JUKOn luottamusmiehiltä. Työsuojeluorganisaatio saattaa muuttua hyvinvointialueella.


Palaa otsikoihin

10. Päätös nimittämisestä virkasuhteeseen hyvinvointialueelle ei ole tullut. Siirrynkö minä töihin hyvinvointialueelle?

Viranhaltijalla ei ole oikeutta jäädä luovuttavan työnantajan palvelukseen. Nimityspäätöksen tulee astua voimaan 1.1.2023. Virkaan kuuluvat oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät uuden viranperustamispäätöksen mukaisesti. Jos nimityspäätöstä ei ole tullut, päätöstä tulee tiedustella hyvinvointialueen esihenkilöltä. Työnteon voi aloittaa ilman nimityspäätöstä.

 

 (Tämän aineiston sisältö täydentyy jäseniltä tulevien kysymysten perusteella.)