Yrittäjäkäsite työttömyysturvassa

Työttömyysturvalain mukaisesti yrittäjäksi katsotaan pääasiallisen toimeentulonsa yrittäjänä saava henkilö sekä osaomistaja.


Olet yrittäjä, jos teet ansiotyötä muussa kuin työ- ja virkasuhteessa.


Yrittäjäksi katsotaan myös yrityksen osaomistaja;

  1. Työskentelet johtavassa asemassa yrityksessä, josta omistat itse vähintään 15 % tai yhdessä perheenjäsenten kanssa omistat vähintään 30 %.
    Johtavassa asemassa olet, mikäli olet toimitusjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja tai sen varsinainen jäsen tai vastaavassa asemassa.
  2. Työskentelet ilman em. johtavaa asemaa yrityksessä, josta itse omistat vähintään 50 % tai yhdessä perheenjäsenten kanssa omistatte vähintään 50 %.


Ketkä ovat kohdissa 1 – 2 mainittuja perheenjäseniä?

Perheenjäseniä ovat samassa taloudessa asuva aviopuoliso tai avopuoliso ja lapset, lapsenlapset sekä omat vanhemmat ja isovanhemmat.  


Edellä mainituilla perusteilla yrittäjän perheenjäsenet luetaan yrittäjiksi, jos he työllistyvät perheensä omistamassa yrityksessä, josta myös itse omistavat jonkin osuuden. 


Perheen omistamassa yrityksessä työskentelevät TyEL-vakuutetut henkilöt, jotka eivät henkilökohtaisesti omista osuutta yrityksestä, ovat 1.7.2019 alkaen työttömyysturvassa  palkansaajia. Tämän johdosta yrittäjän ei-omistavien TyEL-vakuutettujen perheenjäsenten tulee siirtyä palkansaajakassaan, jotta heidän työskentelynsä perheyrityksessä kerryttää työttömyysvakuutusta. Ei-omistavan perheen henkilön työssäoloehto on 52 kalenteriviikkoa. Lakimuutos ei koska henkilöitä, jotka omistavat perheensä  yrityksestä yli 0 %.


Toimitusjohtajana työskentelevä henkilö voi olla ns. palkkajohtaja, eli toimitusjohtajan asemassa työskentelevä, tai yrittäjäasemassa oleva, jos hän samalla omistaa osan yrityksestä. Jos toimitusjohtaja omistaa osan yrityksestä, työ- ja elinkeinotoimisto ratkaisee, katsotaanko toimitusjohtaja päätoimiseksi tai sivutoimiseksi yrittäjäksi.


Yritystoiminta voi olla joko pää- tai sivutoimista. Yritystoiminta on päätoimista, kun sen vaatima työmäärä estää kokoaikatyön vastaanottamisen. Yritystoimintaa pidetään sivutoimisena, kun se ei ole esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle. Yleensä yritystoimintaa pidetään sivutoimisena esimerkiksi silloin, kun sitä on harjoitettu vähintään 6 kuukautta jatkuneen palkkatyön ohella. Sivutoiminen yritystoiminta ei ole esteenä ansiopäivärahan maksamiselle, vaan tulot otetaan huomioon ansiopäivärahaa maksettaessa (soviteltu ansiopäiväraha).


> Akavan Erityisalojen ammatinharjoittajien sivusto


Katso myös:

https://www.erko.fi/tyottomyys/yrittajan-tyottomyysturva/

Yrittäjäkassa www.syt.fi