Mitä erikoissääntöjä opiskelijoille on työttömyysturvaan liittyen?

Työttömyysturvajärjestelmän tarkoitus ei ole tukea päätoimista opiskelua, jonka vuoksi päätoimisella opiskelijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Päätoimisia opintoja ovat alempi tai ylempi korkeakoulututkinto sekä esimerkiksi ammatilliset opinnot.


Päätoimisessa opiskelussa opintojen opetussuunnitelman mukainen laajuus on keskimäärin vähintään kolme opintoviikkoa tai viisi opintopistettä opiskelukuukaudessa. Jos opintojen laajuutta ei ole määritelty opintoviikkoina, opetussuunnitelman mukainen laajuus on keskimäärin vähintään 25 viikkotuntia.


Päätoimisesti opiskelleen henkilön opiskelua pidetään päätoimisena siihen saakka, kun hän on päättänyt opintonsa. Vielä vuonna 2012 korkeakouluopiskelija on voinut keskeyttää opintonsa vähintään vuodeksi ja hakeutua ansiopäivärahan piiriin. Vuoden 2013 alussa tämä mahdollisuus poistui.


Kuten kysymyksessä "Mitä tarkoittaa, että jäsenmaksuni kattaa myös Erkon jäsensyyden?" sanotaan, työssäoloehdon tarkastelujakso on normaalisti 28 kuukauden mittainen ja se lasketaan taaksepäin työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisesta lukien. Opiskeluaikana tarkastelujaksoa pidennetään niin, että opiskeluaika ei sisälly tarkastelujaksoon. Näin ollen opiskelijalla on vielä valmistumisen jälkeen 28 kuukautta aikaa saada työssäoloehto täyteen jos sitä ei vielä ole saanut. Tarkastelujaksoa pidennetään enintään seitsemän vuotta.


Joissain tapauksessa voi myös opiskella Erkon etuudella, lisätietoa saat TE-palvelusta.


Lue lisää Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon sivuilta.


Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna:

https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/omaehtoinen_opiskelu/index.html