Uutiset

rss Uutiset

14.12.2022 15.21

Yrittäjän eläkelain muutos voimaan 1.1.2023

Eduskunta hyväksyi yrittäjän eläkelain muutoksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan tekemillä muutoksilla 9.12.2022.

*****

Hallitus antoi kesäkuussa eduskunnalle esityksen yrittäjän eläkelain YEL:n muuttamisesta. Asiasta syntyi julkisuudessa vilkasta keskustelua ja myös arvostelua. Sosiaali- ja terveysvaliokunta esittikin lakiin muutoksiin, jotka vastasivat esitettyyn kritiikkiin ja huoliin. Eduskunta hyväksyi yrittäjän eläkelain muutoksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan tekemillä muutoksilla 9.12.2022.


YEL:n uudistuksessa on kyse YEL-työtulosta ja siitä, että vahvistetut työtulot vastaisivat laissa säädettyä työtulon määritelmää nykyistä paremmin. Työtulo ei tarkoita yrittäjän itselleen maksamaa palkkaa tai yritystoiminnan tulosta, vaan yrittäjän työpanosta. Hyvin usein yrittäjä on määritellyt työtulonsa liian alhaiseksi verrattuna todelliseen työpanoksen arvoon ja se on johtanut alivakuuttamiseen. Alivakuuttaminen on puolestaan johtanut siihen, että valtion maksuosuus yrittäjien eläkkeistä on noussut viime vuosina hyvin voimakkaasti. Yrittäjän itsensä kannalta alivakuuttamisen seuraukset ovat taloudellisia – eläke jää alhaiseksi, sairaustapauksessa sairauspäiväraha on alhainen, työttömyysturva ja työkyvyttömyyseläketurva jäävät heikommiksi.


Kokonaisarviointi ratkaisee

Vahvistetun lain mukaan työtulo vahvistetaan kokonaisarvion perusteella, jossa on huomioitava yrittäjän tosiasiallinen tilanne. Osana kokonaisarviota eläkelaitoksen tulee ottaa huomioon kyseessä olevan toimialan mediaanipalkan ja muut yrittäjän työpanoksen määrää, yrittäjätoiminnan laajuutta, yrittäjän ammattitaitoa ja yrittäjän työpanoksen arvoa kuvaavat tiedot.


Lain perusteluissa on avattu vielä tarkemmin niitä seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon kokonaisarvioinnissa. Näitä ovat esimerkiksi tiedot yrittäjätoiminnan kausiluontoisuudesta tai ympärivuotisuudesta, koko- tai osapäiväisyydestä, työntekijöiden määrästä ja liikevaihdosta. Lisäksi voidaan huomioida esimerkiksi viikkotyötuntien määrä, arvioidut vuotuiset työtulot ja yritystoiminnan harjoittaminen sivutoimisena kokoaikaisen palkkatyön ohella.


YEL-työtulon tarkistaminen

1.1.2023 voimaan tuleva laki velvoittaa eläkeyhtiön tarkistamaan yrittäjän työtulon tason säännöllisesti kolmen vuoden välein kokonaisharkintaa käyttäen. Tavoitteena on, että työtulo pysyy ajantasaisena ja seuraa yritystoiminnan kehittymistä.


Ennen lain voimaan tuloa alkaneen vakuutuksen työtulo tarkistetaan kolmen vuoden kuluessa lain voimaan tulosta. Tarkistukset määräytyvät seuraavasti:

vuoden 2023 loppuun mennessä eläkelaitos tarkistaa niiden yrittäjien työtulot, joilla työtulo on alle 15 000 euroa

vuoden 2024 loppuun mennessä eläkelaitos tarkistaa niiden yrittäjien työtulot, joilla työtulo on alle 25 000 euroa

vuoden 2025 loppuun mennessä eläkelaitos tarkistaa niiden yrittäjien työtulot, joilla työtulo on yli 25 000 euroa.


Tarkistusten edellytyksenä on, että työtuloon ei ole tehty olennaista tarkistusta viimeisen kolmen kalenterivuoden aikana.


Työtulon kerralla tehtävää tarkistusta on laissa rajoitettu. Ensimmäisellä tarkistuskerralla työtuloa voidaan tarkistaa enintään 4 000 euroa ylöspäin ja toisella tarkistuskerralla edellisellä kerralla vahvistetusta työtulosta enintään 4 000 euroa ylöspäin. Edellä mainitusta tarkistusmäärästä voidaan poiketa ylöspäin vain yrittäjän suostumuksella.


Eläkelaitoksen päätöksestä valitusoikeus

Yrittäjällä on jatkossakin mahdollisuus vaikuttaa työtulon määrään toimittamalla eläkelaitokselle tietoja yritystoiminnastaan. Kun eläkeyhtiö tarkistaa työtulon, tekee eläkeyhtiö työtuloehdotuksen niiden tietojen perusteella, jotka eläkeyhtiöllä on saatavilla ja jotka yrittäjä on eläkeyhtiölle toimittanut.


Jos yrittäjä hyväksyy ehdotuksen tai ei reagoi siihen asetetussa määräajassa, tulee työtulo voimaan ehdotetun mukaisena. Mutta tässä vaiheessa yrittäjä voi vielä toimittaa täydentäviä tietoja yritystoiminnastaan sekä esittää selvitystä, jos työtulon määrittelyssä tulisi huomioida myös muita seikkoja ja jos on sitä mieltä, että eläkeyhtiön ehdotus ei ole oikealla tasolla. Tämän jälkeen eläkeyhtiö tutkii yrittäjän toimittaman lisäselvityksen ja tekee perustellun päätöksen asiasta. Päätöksestä on valitusmahdollisuus työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan.


Palaa otsikoihin