Uutiset

rss Uutiset

26.1.2018 14.05

Yliopistojen työehtosopimusneuvottelujen eteneminen

Neuvottelut yliopistojen uudesta työehtosopimuksesta ovat käynnissä. Akavan Erityisalojen jäseniä neuvotteluissa edustaa neuvottelujärjestö JUKO.

Neuvotteluilla on väliä, sillä niissä päätetään päivittäiseen työntekoon liittyvistä asioista, kuten palkankorotuksista, palkkausjärjestelmästä ja työajan käytöstä. JUKO haluaa myös parannuksia määräaikaisten työntekijöiden asemaan.

Neuvottelut ovat edenneet takkuisesti. Neuvottelijamme tekevät parhaansa, että yliopistolaisten palkkaus ja työsuhteen ehdot säilyisivät edes samalla tasolla kuin muillakin aloilla keskimäärin. Onnistuminen neuvotteluissa edellyttää myös kaikkien yliopistolaisten tukea. Nykyinen työehtosopimus on voimassa enää vain tammikuun loppuun asti.

 

Jos ratkaisuun ei päästä neuvottelupöydässä, voimme joutua painostamaan työnantajaa joillakin työtaistelutoimenpiteillä helmikuun puolivälissä neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi.

 

Yleinen palkankorotuslinja mahdollinen myös yliopistoissa

 

JUKOlle on keskeistä, että myös yliopistolaisilla on oikeus vastaaviin palkankorotuksiin, mitä vientialoilla on jo sovittu. Yhdenkään yliopiston tilinpäätös ei ollut alijäämäinen vuonna 2016.


Yliopistot muistuttivat yt-neuvottelujen yhteydessä, että silloin muutettiin ennen kaikkea yliopistojen toimintaan vaikuttavia rakenteita. Muutoksella on saatu aikaan merkittäviä säästöjä. Esimerkiksi Helsingin yliopiston toiminta oli 2016 yli neljä miljoonaa euroa ylijäämäinen, vaikka yliopistojen valtionrahoitus on laskenut.

Työnantaja haluaa sanella palkat


Työnantaja haluaa uudistaa yliopistojen palkkausjärjestelmää ja siirtää palkanmuodostusta enemmän paikalliselle tasolle. Tässä mallissa työnantaja määrittelisi selkeämmin yksipuolisesti, ketkä saisivat palkankorotuksen.


Onnistunut muutos edellyttää myös riittäviä taloudellisia panostuksia sekä oikeudenmukaista mallia. Toistaiseksi ei ole selvää, miten muutos hyödyttäisi yliopistojen työntekijöitä.

 

Enemmän aikaa tutkimukselle; lisä- ja ylityön pelisäännöt selvemmiksi muulla henkilökunnalla

 

JUKOn tavoitteena on selkeyttää työaikajärjestelmää niin, että opetus- ja tutkimushenkilökunnalle turvataan selkeät kaudet, jolloin he pystyvät keskittymään pelkästään tutkimukseen.


JUKOn tavoitteena on säilyttää opetustuntikatot.


Muun henkilökunnan työaikakäytäntöjen osalta tarkoituksena on selkeyttää lisä- ja ylityön ja liukuvan työajan rajapintoja; lähtökohtana on, että työnantajan aloitteesta tai tarpeista johtuva työ on aina korvattavaa lisä- ja ylityötä eikä siten liukuman puitteissa tehtävää työtä, joka perustuu aina työntekijän omaan harkintaan

 

Määräaikaisuuksien tarkastelut kuntoon


JUKOlle yksi keskeinen tavoite on vaikuttaa määräaikaisten työsuhteiden suhteellisen suureen osuuteen yliopistoissa. Sivistystyönantajien tilastojen mukaan noin 70 prosenttia opetus- ja tutkimushenkilöstöstä on määräaikaisessa työsuhteessa. Tämä on aivan liian iso osuus. Kyseessä on pitkäkestoinen ongelma, johon osapuolten tulisi pureutua yhteistyössä toden teolla viimeistään nyt.

 

Seuraa viestintää

 

Voit seurata neuvottelutiedotusta ja muita uutisia JUKOn verkkosivulta sekä Facebookista ja Twitteristä. 

http://www.juko.fi

https://www.facebook.com/JUKOry/

https://twitter.com/JUKOry

Lue lisää JUKOn neuvottelutavoitteista artikkelista: ”JUKO haluaa selkeyttää yliopistojen työaikajärjestelmiä”.
http://www.juko.fi/?x18668=1037133

 

 

Lisätiedot:
Asiamies Minna Nieminen

minna.nieminen@akavanerityisalat.fi



Palaa otsikoihin