Uutiset

rss Uutiset

20.2.2018 10.45

Yliopistojen pääsopijajärjestöt jättivät uuden lakkovaroituksen

Yliopistosektorin pääsopijajärjestöt JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia ovat antaneet tänään 20.2. työtaisteluvaroituksen valtakunnansovittelijantoimistoon sekä työnantajalle.

Kohdennettu työtaistelu toteutetaan lakkona 7.3.2018 kello 0.00–24.00 välisenä aikana yhteensä kuudessa yliopistossa ja näiden yliopistojen alaisissa harjoittelukouluissa, jos neuvottelutulokseen ei päästä 6.3. mennessä. Lakko toteutetaan seuraavissa yliopistoissa:

  • Aalto-yliopisto,
  • Hanken,
  • Tampereen yliopisto,
  • Tampereen teknillinen yliopisto,
  • Taideyliopisto,
  • Vaasan yliopisto.

Kaikille kuuden yliopiston jäsenille lähetetään vielä erikseen viesti lakkoon liittyen. Muissa yliopistoissa järjestetään lakossa olevaa henkilöstöä tukevia mielenilmauksia.


Lakkoon osallistuvat kaikki näissä kuudessa yliopistoissa työskentelevät yliopistojen yleisen työehtosopimuksen piiriin kuuluvat JUKOn, JHL:n ja Pardian jäsenet. JUKO edustaa työehtosopimusneuvotteluissa yli 20 akavalaisen jäsenliiton jäseniä. Jos neuvottelut eivät etene, pääsopijajärjestöt ovat valmiita laajentamaan työtaistelutoimenpiteitä muihin yliopistoihin.


Viime viikolla pääsopijajärjestöt antoivat lakkovaroituksen Helsingin yliopistoa 28.2. koskevasta lakosta.


Työnantaja haluaa sanella, ei neuvotella

Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta alkaen. Pääsopijajärjestöt haluavat vauhdittaa neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta, sillä työnantaja on osoittanut koko neuvotteluprosessin ajan väheksyvää asennetta henkilöstöä kohtaan. Tällä hetkellä valtakunnansovittelija sovittelee yliopistojen työriitaa.

  • Vaatimattomat palkankorotusesitykset eivät osoita arvostusta henkilöstön tekemää arvokasta työtä kohtaan. Yliopistoilla on varaa palkankorotuksiin toiminnan kärsimättä, sillä yhdenkään yliopiston tilinpäätös ei ollut alijäämäinen vuonna 2016. Valtion rahoitusleikkaukset on jo kompensoitu massiivisilla henkilöstön vähennyksillä ja vuosien vähäisellä palkkakehityksellä.
  • Työnantaja ei suostu lainkaan keskustelemaan palkansaajille tärkeistä tavoitteista, kuten tutkimustyön edellytysten parantamisesta, määräaikaisten työntekijöiden suhteellisen osuuden vähentämisestä, yliopistojen palkkakilpailukyvyn parantamisesta sekä etätyön ja matkatyön huomioonottamisesta asiantuntijahenkilöstön työaikamääräyksissä.

Me olemme yliopisto -henki on jälleen tarpeen!

Työtaistelu on palkansaajajärjestöjen yhteinen päätös: seisomme yhdessä rintamassa ja tuemme niitä jäseniä, jotka osallistuvat työtaisteluun.

  • Muilla yliopistoilla ja harjoittelukouluilla on tarkoitus järjestää 7.3. mielenilmauksia reilujen työehtojen puolesta työajan ulkopuolella. Osallistu mielenilmaukseen omalla kampuksellasi ja pidä Me olemme yliopisto -rintamerkkiä. Rintanapit ja muuta materiaalia toimitetaan yliopistokohtaisille lakkotoimikunnille hyvissä ajoin ennen helmikuun loppua. Lisätietoja saat paikalliselta luottamusmieheltä tai omalta yhdistykseltäsi.
  • Me olemme yliopisto -henki on jälleen tarpeen! Ota asian puolesta myös kantaa somessa hashtagilla #meolemmeyliopisto.



Palaa otsikoihin