Uutiset

rss Uutiset

22.3.2022 13.08

Yksityisten museoiden työehtosopimus hyväksytty

Akavan Erityisalat ja Palvelualojen työnantajaliitto PALTA ovat hyväksyneet yksityisten museoiden työehtosopimuksen.

Työehtosopimus on ajalle 1.3.2022-29.2.2024. Sopimus on yleissitova ja sen piirissä museoissa on noin 600 työntekijää. Neuvottelijoina toimivat työmarkkinalakimies Kari Eskola Akavan Erityisaloista ja luottamusmies Anne Tuomi Rautatiemuseosta.


Yksityissektorin yleinen taso

Neuvottelutulos noudattaa täysin yksityisen sektorin vientialojen linjausta ja vastaa ylempien toimihenkilöiden palkkaratkaisua. Palkkoihin tulee yleiskorotus 0.9 % 1.6.2022 lukien, minkä lisäksi työnantaja jakaa työpaikalla ns. paikallisen erän 0,9 %. Sopimuksen kustannusvaikutus on 1,8 %.


Työehtosopimus on kaksivuotinen niin, että jälkimmäinen vuosi on ns. optiovuosi (1.3.2023-29.2.2024). Sopimus on siis irtisanottavissa päättymään 28.2.2023.


- Neuvotteluissa näkyi yksityisen sektorin EK:n alaisten työnantajaliittojen vahva yhtenäisyys, jota tarvitsisimme enemmän myös palkansaajapuolelle, kuvaa työmarkkinalakimies Kari Eskola.


- Esimerkiksi muun yksityisen sektorin tavoin perhevapaiden palkallisuutta koskeva kysymys menee työryhmään kesäkuun puoliväliin mennessä ratkottavaksi. Toki on muistettava, että perhevapaauudistus tulee voimaan 1.8.2022.


Hyviä laadullisia muutoksia

Laadullisia tekstimuutoksia työehtosopimukseen tehtiin jonkin verran.


- Vapaa-aikana matkustamisen suositus on nyt entistä ohjaavampi. Liitot suosittelevat, että vapaa-aikana matkustamisen korvauksista säännöllisen työajan ulkopuolella sovitaan paikallisesti. Paikallisesti työntekijän osalta voidaan sopia esimerkiksi, että matkaan käytetty aika korvataan hänelle 50 prosenttisesti kahdeksalta ensimmäiseltä matkustamiseen käytetyltä tunnilta.


- Saimme myös työehtosopimuksen tarjoaman etätyösopimusmallin suosiollisemmaksi liukuvan työajan käytölle. Lähtökohtaisesti etätyössä sovelletaan säännöllistä työaikaa koskevia työehtosopimuksen säännöksiä sekä työnantajan työaikaa koskevia ohjeistuksia ja käytäntöjä. Tämä tarkoittaa, että etätyössä pitäisi voida käyttää liukumia museolla tapahtuvaa työtä vastaavasti. Samoin pitäisi voida toimia esimerkiksi ylityön suhteen


- Liukuvan työajan käytöstä etätyössä tulee sopia työnantajan ja toimihenkilön välillä. Osapuolet voivat myös sopia, että työpäivän pituus etätyössä voi olla enintään 7 tuntia 15 minuuttia. Ylityön tekemisestä tulee aina sopia etukäteen kirjallisesti työnantajan kanssa.


Oppaille parannus

- Oppaiden ja osa-aikaisen tuntityöntekijöiden asemaa onnistuttiin nostamaan kirjauksella siitä, ettei heihin tule soveltaa perusteetta muita työntekijöitä epäedullisempia ehtoja.


Heikennyksiä onnistuttiin torjumaan

Kari Eskola muistuttaa, että ammattiliiton vahvuus tulee sen jäsenistön lukumäärästä, yhtenäisyydestä ja tahtotilasta.


- Työelämä kehittyy samanaikaisesti sekä hyvää että huonoon suuntaan. Ammattiliiton yksi tehtävä onkin rajojen laittaminen ja pelisääntöjen hakeminen näissä kehityssuunnissa, Kari Eskola kuvailee.


- Onnistuimme välttämään työnantajaliiton selkeät heikennysesitykset museoiden henkilöstölle. Helpotus on toki tätä maailmanaikaa vasten myös se, että peruspalkat ja työsuhteen ehdot on nyt taas sovittu.


Lisätietoja:

Kari Eskola, työmarkkinalakimies
Valtiosektorin ja kirkon sektorin sopimus- ja neuvottelutoiminta, yksityinen museoala sekä YTN:n järjestösektorin edunvalvonta
Puhelin 0201 235 367
kari.eskola@akavanerityisalat.fi


Palaa otsikoihin