Uutiset

rss Uutiset

1.6.2022 7.00

Yksityiselle opetusalalle ei saatu vielä ratkaisua

Ammattikorkeakouluissa noudettavan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta. Työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 31.3. eikä osapuolet ole päässeet sopimukseen uudesta työehtosopimuksesta.

Yksityisen opetusalan työehtosopimuksesta neuvottelevat JHL, OAJ, Jyty ja Sivistystyönantajat. Neuvottelut siirtyivät huhtikuussa sovittelija Jukka Ahtelalle. Sovittelija on antanut tähän mennessä kolme sovintoesitystä, mutta ne kaikki kaatuivat.


Viimeinen sovintoesitys olisi tuonut yksityiselle opetusalalle 1.8.2022 yleiskorotuksena 1,6 prosenttia ja paikallisen erän 0,3 prosenttia jaettavaksi työnantajan päätettävissä olevalla tavalla. Palkkaratkaisu olisi ollut kaksivuotinen, ja toisen vuoden palkankorotuksesta olisi neuvoteltu tammikuussa 2023. OAJ ei kuitenkaan ollut tyytyväinen elokuussa voimaan tulevan perhevapaan kirjausesitykseen. OAJ katsoo, että Sivistan esittämät heikennykset perhevapaauudistuksen rahoittamiseksi ovat ylimitoitettuja ja ne kohdennetaan pääosin opetushenkilöstöön. > Lue OAJ:n tiedote


OAJ, JHL ja Jyty antoivat kevään mittaan yhteensä kolme yksityisiä kouluja koskevaa lakkovaroitusta.Lakko toteutui 3.–10.5. viidessätoista helsinkiläisessä ja 3.–9.5. kahdessa tamperelaisessa yksityiskoulussa. Lakot olivat seurausta edellisestä sovintoehdotuksen hylkäämisestä 29.4. Uutta lakkovaroitusta ei ole jätetty.


On epäselvää, koska seuraavan kerran yritetään ratkaista yksityisen opetusalan työehtosopimuksen kohtaloa. Ei ole poissuljettua, että neuvottelut jatkuvat vasta kesän jälkeen. Työntekijöille tämä tarkoittaa, että palkankorotuksia ei ole tulossa ainakaan lähiaikoina ja voi olla, ettei koko vuonna. Perhevapaauudistuksen vaikutuksia ei myöskään kirjata työehtosopimukseen, jolloin perhevapaiden osalta jatketaan vanhojen tekstien mukaan.


Akavalaisissa liitoissa jatketaan vaikuttamistyötä yksityisen opetusalan työehtosopimuksen sopijaosapuolten suuntaan, jotta TES-ratkaisu saataisiin aikaan mahdollisimman pian.



Palaa otsikoihin