Uutiset

rss Uutiset

28.11.2023 7.42

Vientimalli sementoisi naisvaltaisten alojen palkkakuopat

- Jos maan hallitus vahvistaa kaavailemansa vientivetoisen työmarkkinamallin lakiteitse, palkkaerojen kaventaminen ja poistaminen tulee jatkossa mahdottomaksi julkisella sektorilla ja myös yksityisen sektorin alipalkatuilla aloilla, Akavan Erityisalat sanoo.

Maan hallitusohjelman mukaan laissa työriitojen sovittelusta tullaan säätämään, että palkantarkastusten ns. yleistä linjaa eli vientialojen palkankorotusten tasoa ei voitaisi ylittää valtakunnansovittelijan toimistosta tai sovittelulautakunnan toimesta annettavalla sovintoehdotuksella. Tällaisessa vientimallissa ns. vientiliitot määrittelisivät siis palkankorotustason, joka olisi lakiin kirjattu katto kaikille muille aloille ja sektoreille koko maassa. Akavan Erityisalat vastustaa tällaisen työmarkkinamallin säätämistä lailla.


Jos maan hallitus vahvistaa lakiteitse tämän vientivetoisen työmarkkinamallin, palkkaerojen kaventaminen ja poistaminen tulee jatkossa mahdottomaksi julkisella sektorilla ja myös yksityisen sektorin alipalkatuilla aloilla. Erityisen vaikeaksi se tekisi julkisen ja julkisrahoitteisen sektorin sekä naisvaltaisten alojen oikeudenmukaisen palkkakehityksen, Akavan Erityisalat muistuttaa.


Lakisääteinen vientimalli tekisi käytännössä myös valtakunnansovittelijan tehtävän turhaksi. Sovittelijan kädet olisivat ennalta sidotut, vaikka toimialojen ja sektorien tilanteet ovat erilaisia.


Paheksumme myös sitä, että maan hallitus haluaa näin puuttua lakiteitse liittojen palkkaneuvotteluihin ja sopimusvapauteen.


Työmarkkinaosapuolten neuvottelut työmarkkinamallista alkoivat 24.11.2023. Akavan Erityisalojen  jäsenkuntaa neuvotteluissa edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry (julkinen sektori ja yliopistot) sekä Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry (yksityinen sektori).


Lisätietoja: toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, Akavan Erityisalat, puh. 040 700 7800.


Palaa otsikoihin