Uutiset

rss Uutiset

3.3.2023 9.10

Valtiolla saavutettiin hyvä sopimusratkaisu

Valtiolla päästiin viimein helmikuun lopulla sopuun uudesta virka- ja työehtosopimuksesta sopimuskaudelle 1.3.2023–28.2.2025.

  • 2023: Palkat nousevat 1. toukokuuta yleiskorotuksella, jonka suuruus on 3,5 prosenttia.
  • Lisäksi huhtikuussa 2023 maksetaan kertaerä, jonka suuruus on 12,2 prosenttia kuukausipalkkauksesta,
  • 2024: Palkat nousevat 1. maaliskuuta yleiskorotuksella, jonka suuruus on 2 prosenttia. Samalla jaetaan paikallisesti sovittavalla tavalla 0,5 prosentin suuruinen virastoerä.


”Valtio teki tässä ajassa ja paikassa hyvän ratkaisun juuri valtion henkilöstölle. Palkankorotusten kustannusvaikutus nousee 7 prosenttiin. Osapuolet sopivat myös pitkäkestoisia parannuksia virka- ja työsuhde-ehtoihin”, arvioi työmarkkinalakimies Kari Eskola Akavan Erityisaloista.


”Neuvottelupöydässä kuultiin vaatimuksemme ei-synnyttävän vanhemman, useimmiten isän, palkallisen perhevapaan nostosta 18 päivästä synnyttävän vanhemman eli äidin 32 päivän tasolle. Lisäksi sairaan lapsen hoitaminen laajenee nyt 10-vuotiaasta 12 ikävuoteen kuntasektoria vastaavasti."


"Vuosia olemme hakeneet parannusta matka-aikojen korvattavuuteen. Edelleen tämä jää epäkohdaksi, mutta nyt virkamiesten matkapäiväraha ulotetaan koskemaan myös ulkomailla arkipäivinäkin tehtyä matkustamista, mikä on hyvä alku."


"Pitkälomalaisten mahdollisuus vaihtaa enintään 5 vuosilomapäivää palkaksi säilyy. Lisäksi lauantaityön korvattavuuteen saatiin laajennusta ja sen piiriin tulee nyt myös keskijohto. Kaiken kaikkiaan tekstikysymyksissä edistyttiin merkittävämmin kuin vuosiin”, kertoo Kari Eskola.


Järjestäytyminen ja yhteistyö ratkaisevia

Neuvottelujärjestömme JUKO edustaa valtaosaa valtion henkilöstöstä, ja nimenomaan korkeakoulutettuja asiantuntijoita ja esihenkilöitä. Neuvotteluissa menestyminen perustuu pitkälti akavalaisten liittojen hyvään yhteistyöhön ja toisaalta siihen, että valtion henkilöstö on järjestäytynyt hyvin ammattiliittoihin.


"Myös valtion jäsenistömme kyvyllä tarvittaessa ryhtyä työtaisteluun on suuri merkitys, jotta virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa onnistutaan", muistuttaa Kari Eskola.


Valtion virka- ja työehtosopimuksesta neuvottelevat Valtion työmarkkinalaitos, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Ammattiliitto Pro ja Julkisten ja Hyvinvointialojen liitto JHL.


> JUKO: Työmarkkinaratkaisu on hyväksytty


Palaa otsikoihin