Uutiset

rss Uutiset

8.3.2024 14.45

THL:n muutosneuvottelut alkoivat perjantaina

THL on kertonut tarpeesta vähentää henkilöstöä nykyisestä viitisentoista prosenttia. Jos tavoite toteutuu tällaisena, se saattaa tarkoittaa jopa 200 tehtävän päättymistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aloitti koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut perjantaina 8. maaliskuuta. Laitos työllistää toistaiseksi noin 1 300 henkilöä.


Akavan Erityisalojen jäsenyhdistysten jäseniä laitoksen palveluksessa on noin 80. He toimivat mm. viestinnän tehtävissä, suunnittelu- ja kehittämistehtävissä sekä assistenttityössä. 


Heitä edustavat THL:n muutosneuvotteluissa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn luottamusmiehet. 


Neuvottelujen THL  on kertonut kestävän noin kaksi kuukautta. Suunnitellut sopeutukset ovat sen mukaan niin suuria, että laitoksen on organisoitava toimintansa uudelleen.


JUKOn THL:n jäseniä tukevassa taustaryhmässä on mukana Akavan Erityisalojen työmarkkinalakimies Kari Eskola.


- THL tarvitsee vakaata ja pitkäjänteistä rahoituspohjaa toimintansa tueksi. THL:ssä on tehty viimeisten vuosien aikana lukuisia yt-kierroksia, jotka kuluttavat ja leimaavat koko organisaatiota. Jo ennen perjantaina alkaneita muutosneuvotteluja THL on irtisanonut 2000-luvulla tuotannollis-taloudellisin perustein noin 400 työntekijää, muistuttaa Kari Eskola. 


- Viimeistään pandemia-aika ja työelämän muutosvauhti osoittavat, että Suomi tarvitsee hyvää valmiutta omaan tutkimukseen. Tutkimustyö on pitkäkestoista eikä sitä voida pätevästi ostaa ulkomailta. Jotta tutkimustyö on mahdollista, tarvitaan myös osaavia kehittämispäälliköitä, suunnittelijoita ja assistentteja vahvistamaan organisaation perustoimintaa, sanoo Eskola. 

 

Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimivan THL:n tehtävät perustuvat lakiin. Muun muassa koronapandemiassa laitoksen rooli tiedon ja ohjeistuksen tuottajana poliitikoille ja yhteiskunnan toiminnassa pitämiselle oli kriittinen. Silti sille osoitetut määrärahat ovat olleet useita vuosia epätasapainossa.


 Jukolainen, myös Akavan Erityisalojen jäsenyhdistysten jäseniä edustava pääluottamusmies Timo Sinervo arvioi nykytilannetta: 


– Tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio tarvitsee riittävää vakautta. THL:n koko olemassaolon ajan rahoitus on sahannut edestakaisin. Ensin saamme lisärahoitusta johonkin, sitten tehtävät säilyvät ilman rahoitusta ja joudumme muutosneuvotteluihin.


Sinervo huomauttaa, että vaikka hankkeisiin voidaan palkata uusia työntekijöitä, asiantuntijuuden kehittyminen vie vuosia.


– Meillä on useita tehtäviä, jotka vaativat varautumista. THL:n tehtävät ovat hyvin monimuotoisia. Niihin kuuluu myös lakisääteisiä viranomaistehtäviä, eikä kyse ole vain tutkimustyöstä. Suurelta osin tutkimus tehdäänkin ulkopuolisella kilpailulla rahoituksella.


Lisätietoja: työmarkkinalakimies Kari Eskola, Akavan Erityisalat, puh. 0201 235 367.



Palaa otsikoihin