Uutiset

rss Uutiset

9.11.2017 7.00

Teknologiateollisuuden sopimuksen sisältö

Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Teknologiateollisuus ry ovat hyväksyneet uuden työehtosopimuksen (tes) teknologiateollisuuteen.

Uuden sopimuksen merkittävin asia on palkkaratkaisu vuosille 2017 – 2018 sekä 2019 keväällä sovittavat palkankorotukset alkaen 1.1.2020.


Lähtökohtaisesti palkoista sovitaan paikallisesti edellisten vuosien tapaan. Palkkaratkaisu on neuvoteltava 15.12.2017 mennessä. Vuoden 2019 palkankorotusten osalta takaraja neuvotteluille on 14.12.2018.

Ennen paikallisten neuvotteluiden aloittamista työnantaja toimittaa luottamushenkilölle tarvittavat tiedot työehtosopimuksessa sovitun mukaisesti. Tarkoituksenmukaista on myös toimittaa tietoa, mihin esitys palkkaratkaisuksi perustuu. Sovittavia asioita ovat toteutustapa, ajankohta ja suuruus.

Mikäli paikallista ratkaisua ei sovita, palkkoja korotetaan 1.1.2018 alkaen 1,1 prosentin yleiskorotuksella. Lisäksi palkkojen korottamiseen käytetään yritys- tai työpaikkakohtaista erää 0,5 prosenttia. Seuraavalle vuodelle vastaavat prosentit ovat 0,9 (yleiskorotus) ja 0,7. Sopimuksen mukaan yritys- tai työpaikkakohtaisesta erästä työnantaja osoittaa korotuksen kaikille ylemmille toimihenkilöille.

Luottamushenkilöllä on oikeus saada palkankorotusten jälkeen selvitys paikallisesti sovitun tai työnantajan toteuttaman palkkaratkaisun kohdentamisesta.

Uusi tes sisältää myös optiovuoden vuotta 2020 koskevista palkankorotuksista, jotka perustuvat kevään 2019 aikana tehtävään arviointiin muun muassa yleisestä taloustilanteesta.

 

Uutta työehtosopimuksessa on mahdollisuus sopia lomarahan vaihtamisesta palkalliseen vapaaseen, josta sovitaan toimihenkilön ja työnantajan kanssa kirjallisesti. Merkittävää on, että lomarahavapaan ajalta työntekijä ansaitsee vuosilomaa.



Palaa otsikoihin