Uutiset

rss Uutiset

20.3.2024 15.58

TE24-uudistus lähestyy – mitkä ovat seuraavat askelmerkit?

TE2024-uudistuksen keskeisenä elementtinä on työ- ja elinkeinotoimintojen siirtäminen kuntien vastuulle tammikuussa 2025. Tämä tarkoittaa, että työ- ja elinkeinotoimistot lakkaavat joulukuun lopussa 2024. Tässä artikkelissa käydään läpi valmistelutilannetta valtiolta kuntiin siirtyvän henkilöstön näkökulmasta.

Kaikki muodostettavat työllisyysalueet ovat nyt selvillä. Uusien työllisyysalueiden työvoimapoh­jan tulee olla lain mukaan 20 000 työllistä. Helmi­kuun lopulla varmistui, että työllisyysalueita on yhteensä 45.


Muodostettavien alueiden vastuulle siirtyy TE-toi­mistoista seuraavat tehtäväkokonaisuudet ja palvelut: viranomaispäätökset ja -lausunnot, aloittavan yrittäjän palvelut, työnantaja- ja yrityspalvelut, henkilöasiakas­palvelut mukaan lukien palveluhankinnat (jotka siirty­vät ELY-keskuksista), kotoutujan palvelut, TE-palvelujen johtamista tukevat tehtävät sekä TE-palveluihin liittyvät hallintotehtävät. Kyse on siis todella mittavasta uudis­tuksesta.


Uudistusta on perusteltu mm. paremmilla ja laa­dukkaimmilla lähipalveluilla niin henkilö- kuin yritys­asiakkaille. Nykyisessä mallissa alueelliset TE-toimistot järjestävät koko alueelle keskitettyjä palveluita. On mie­lenkiintoista nähdä, kuinka nämä palvelut järjestetään jatkossa työllisyysalueilla.


Uudistuksen isoin heikkous tai puute hyväksytyn lain näkökulmasta koskee yrityspalveluiden järjestämistä jat­kossa. TE-toimistoilla on ollut laaja palvelutarjotin niin yritys- kuin työnantaja-asiakkaille. Kunnille kuuluvat täl­lä hetkellä osana kuntaorganisaatiota elinkeinopalvelut. Elinkeinopalvelut tulee kytkeä tiukasti uudistuksen käy­tännön toteutusvaiheeseen.


Uudistus koskee TE-toimistojen lisäksi osaa ELY-kes­kusten ja KEHA-keskuksen henkilöstöstä, yhteensä 4 200 henkilötyövuotta. Henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuk­sella työllisyysalueiden palvelukseen tammikuussa 2025. Valtakunnalliset yhteistoimintaneuvottelut käytiin lop­puvuodesta 2023 ja virastokohtaiset neuvottelut alkoi­vat marras-joulukuun vaihteessa 2023. Henkilökohtaiset muutoskeskustelut käydään valtion puolella keväällä 2024. On hyvä huomioida, että uudistus koskee myös Migrin, Palkeiden ja Valtorin henkilöstöä.


Tällä hetkellä niin TE-toimistojen, ELY-keskusten kuin KEHA-keskuksen henkilöstön jaksaminen ja hyvinvointi ovat koetuksella, kun päivittäiseen työntekoon liittyviä asiakastietojärjestelmiä päivitetään pitkin tätä vuotta. Uudistetut tietojärjestelmät ovat käytössä myös TE-uu­distuksen jälkeen. Henkilöstöä kuormittaa tuleva uudis­tus sekä epätietoisuus tulevasta työnantajasta.


Valtion palkansaajien pääsopijajärjestöt ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT pääsivät helmikuun jälkipuolella 2024 sopimukseen, jonka mukaan TE-toi­mistoista, ELY-keskuksista ja KEHA-keskuksista kuntiin siirtyvään noin 4 200:aan henkilöön sovelletaan kunta-alan yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES) alkaen 1. tammikuuta 2025.


On tärkeää, että henkilöstö siirtyy hallitusti valtiolta kuntiin. Palkanmaksu oikein ja oikeana ajankohtana on tärkeää. Tärkeitä tavoitteita liittyi vuosilomiin, työkoke­muksen laskemiseen ja esimerkiksi henkilöstön edusta­jien jälkisuojaan.


Seuraavaksi on varmistettava, että henkilöstön osaa­minen siirtyy kuntiin ja että työ- ja elinkeinopalvelut jär­jestetään laadukkaasti myös jatkossa.



Teksti: Michaël Vanamo

Kirjoittaja on JUKOn TEM hallinnonalan ja TE-toimistojen pääluotta­musmies. Vanamo on työskennellyt eri tehtävissä Uudenmaan TE-toimistossa ennen siirtymistään pääluottamusmieheksi lokakuussa 2022.


Artikkeli on julkaistu Yhteistiimissä 20.3.2024


Palaa otsikoihin