Uutiset

rss Uutiset

18.11.2021 8.17

Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvottelut päättyivät erimielisinä

Työnantaja ei ole pystynyt osoittamaan taloudellisia perusteita työvoiman vähentämiselle, pääluottamusmies sanoo. Massiiviset tukipalveluhenkilöstön irtisanomiset heikentäisivät myös opetusta ja tutkimusta.

Tampereen yliopiston keskustakampus. Kuva: Jonne Renvall
– Henkilöstöä edustavat neuvottelijat eivät ole saaneet työnantajalta vastausta kysymykseen, mitkä työt päättyvät tai vähentyvät olennaisesti ja pysyvästi niin, että työntekijöiden irtisanominen olisi välttämätöntä, tiivistää pääluottamusmies Jorma Viikki.


– Työnantaja ei myöskään ole pystynyt osoittamaan taloudellisia perusteita työvoiman vähentämiselle. Yliopiston tase on vahva ja tilipäätös on ollut voitollinen. Mahdolliset taloudelliset ja tuotannolliset sopeuttamistarpeet olisi voitu toteuttaa hallittuna rakenteellisena uudistuksena, ilman massiivisia henkilöstövähennyksiä, kuten esitimme irtisanomisten vaihtoehtona suunnitelmassamme, toteaa pääluottamusmies Sinikka Torkkola.


Neuvottelujen aikana ei ole käynyt ilmi, miten irtisanottujen työt hoidetaan uudistuksen jälkeen. Pääluottamusmiehet arvioivat, että massiiviset tukipalveluhenkilöstöön kohdistuvat irtisanomiset heikentävät yliopiston ydintoimintoja opetusta ja tutkimusta. Siten ne tulevat heikentämään yliopiston opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamaa rahoitusta.


Jos työantajan toiminnan seurauksena viidennes keskitettyjen tukipalveluiden työntekijöistä vähenee, se kasvattaa merkittävästi jäljelle jäävien työntekijöiden työkuormaa. Neuvottelujen aikana työnantaja ei ole pystynyt vastaamaan kysymyksiin henkilöstövähennysten ja organisaatiomuutosten vaikutuksista henkilöstön työnkuviin, palkkaukseen tai työhyvinvointiin.


Sopu syntyi paketeista

Neuvotteluissa saatiin kuitenkin yhteisesti sovittua irtisanottaville työntekijöille tarjottavasta työsuhteen päättymisen paketista ja eläköitymispaketista sekä työllistymisen tukitoimista. 


Työsuhteen päättösopimuksessa irtisanottavaksi valikoitunut työntekijä sopii työnantajan kanssa työsuhteen päättymisestä ja saa korvauksena 3–9 kuukauden palkkaa vastaavan summan. Summan suuruus määräytyy työsuhteen pituuden mukaan. Lisäksi työntekijällä on oikeus käyttää työterveydenhuollon palveluita kesäkuun 2022 loppuun asti, suorittaa maksutta loppuun keskeneräinen työnantajan tarjoama koulutus sekä käyttää työllistymistä edistäviä palveluita. Työntekijällä on myös mahdollisuus lunastaa itselleen työpuhelimensa, tietokoneensa ja monipistetyöhön hankitut huonekalut.


Solmiessaan sopimuksen työntekijä luopuu etuoikeudestaan työtehtävään, jonka työnantaja avaa takaisinottovelvoitteen ollessa voimassa. Lisäksi työntekijä luopuu oikeudestaan esittää työnantajalle työsuhteeseen tai sen päättymiseen liittyviä vaatimuksia.


Eläköitymispaketti on arvoltaan työntekijän yhdeksän kuukauden palkkaa vastaava summa. Sitä tarjotaan kaikille yhteistoimintaneuvottelijoiden piirissä olleille työntekijälle, jotka saavuttavat vanhuuseläkeiän kesäkuun 2022 loppuun mennessä.


Tampereen yliopistossa käydyt yhteistoimintaneuvottelut alkoivat syyskuun puolessa ja ne koskivat 1100 työntekijää. Tampereen yliopiston johdon ilmoittama tavoite on 215 henkilötyövuoden vähentäminen ja lisäksi 48 henkilön ulkoistaminen Certialle. Tukihenkilöstön määrä suhteessa opetus- ja tutkimushenkilöstöön on Tampereen yliopistossa tällä hetkellä lähellä yliopistojen keskiarvoa, mutta työnantajan suunnittelemien irtisanomisten ja päätettyjen liikkeenluovutusten jälkeen se olisi pienempi kuin millään toisella suomalaisella yliopistolla tällä hetkellä.

Työntekijöiden neuvotteluryhmään kuuluvat pääluotot Matti Aarnio (JUKO), Arja Liikanen (JHL), Ari Moskari (TaYHY/Pro), Sinikka Torkkola (JUKO), Jarkko Valjakka (JUKO) ja Jorma Viikki (TaYHY/Pro) sekä varapääluotot Mari Hatavara (JUKO), Jenna Ilomäki (JHL), Terhi Kaarakka (JUKO) ja Anu Mastola (TaYHY/Pro)


Lisätietoja henkilöstöä edustavilta neuvottelijoilta:

Sinikka Torkkola, pääluottamushenkilö, JUKO, p. 044 525 2736
Jorma Viikki, pääluottamushenkilö, TaYHY / Pro, p. 050 396 9638


Akavan Erityisalojen jäsenistöä on yliopistosektorilla juuri tukipalveluissa. Yliopistosektorin yhteyshenkilö liitossamme on työmarkkinalakimies Anna Zibellini, puhelin 0201 235 353.


Palaa otsikoihin