Uutiset

rss Uutiset

6.3.2023 9.10

Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle sopimusratkaisu

Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle saavutettiin sopimusratkaisu uudeksi kirkon virka- ja työehtosopimukseksi sopimuskaudelle 1.3.2023–28.2.2025.

  • 2023: Palkat nousevat yleisessä palkkausjärjestelmässä 1.4 yleiskorotuksella, jonka suuruus on 4,5 prosenttia.
  • 2024: Palkat nousevat yleisessä palkkausjärjestelmässä 1.2 yleiskorotuksella, jonka suuruus on vähintään 2,5 prosenttia.


”Kirkolla sovittiin akavalaiselle jäsenistöllemme tähän korkean inflaation ja epävarmaan maailmanaikaan hyvin sopiva ratkaisu, jossa palkankorotukset maksetaan täysimääräisesti prosentuaalisina yleiskorotuksina. Palkankorotusten kustannusvaikutus nousee 7 prosenttiin”, kertoo työmarkkinalakimies Kari Eskola Akavan Erityisaloista.


”Neuvottelupöydässä kuultiin vaatimuksemme ei-synnyttävän vanhemman, useimmiten isän palkallisen perhevapaan nostosta 18 päivästä synnyttävän vanhemman eli äidin 32 päivän tasolle. Kuntasektori saavutti tämän jo viime neuvottelukierroksella; malli saatiin nyt myös valtiolle ja kirkolle."


"Vuosia olemme hakeneet parannusta matka-aikojen ja tavoitettavuuden korvaamiseen. Edelleen nämä jäävät epäkohdaksi, mutta etätyötä ja mobiilitavoitettavuuskorvausta tullaan virkaehtosopimuskauden aikana päivittämään”, kertoo Kari Eskola.


"Perhevapaiden lisäksi merkittävä muutos on kokemuslisäportaan luominen 3 vuoden kohdalle ja 5 vuoden kokemuslisän korottaminen. Nämä muutokset hyödyttävät erityisesti nuorempaa jäsenistöämme sekä esimerkiksi vanhempia alan vaihtajia, joita kirkossa myös tarvitaan."


Neuvottelujärjestömme JUKO edustaa valtaosaa kirkon henkilöstöstä, ja nimenomaan korkeakoulutettuja asiantuntijoita ja esihenkilöitä sekä hengellisessä että ei-hengellisessä työssä. Neuvotteluissa menestyminen perustuu pitkälti akavalaisten liittojen hyvään yhteistyöhön ja toisaalta henkilöstön hyvään järjestäytymiseen ammattiliittoihin.


Palkansaajia kirkon neuvotteluissa edustavat Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Kirkon alan unioni (JHL ja Jyty) ja Kirkon alat ry. Evankelis-luterilaisen kirkon työnantajia edustaa Kirkon työmarkkinalaitos.

> JUKO: Liki 20 000 kirkon palkansaajan uusi virka- ja työehtosopimus on hyväksytty
> JUKO: Liki 20 000 palkansaajalle kaksivuotinen neuvottelutulos


Lisätietoja: Kari Eskola, työmarkkinalakimies, puhelin 0201 235 367, kari.eskola@akavanerityisalat.fi


Palaa otsikoihin