Uutiset

rss Uutiset

20.3.2024 16.02

SOTE-ammattilaisille uusia palkkaryhmiä – palkkauksen kehittäminen jatkuu

Palkkaliitteitä on aiemman kahden liitteen sijaan viisi. Uudet liitemääräykset uusine vähimmäispalkkoineen tulivat voimaan 1.2.2024.

Pääsopijajärjestöt JUKO, Sote, JAU ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT saavuttivat neu­vottelutuloksen SOTE-sopimuksen palkkahin­noittelusta. Neuvotteluissa saatiin aikaan raamit, joiden mukaan SOTE-sopimuksen eri tehtäväkokonaisuudet sijoittuvat viiteen palkkausliitteeseen, joiden sisällä on palkkaryhmiä.


Palkkaryhmät määrittelevät peruspalkan, eli työs­tä vähintään maksettavan palkan lähes kaikille suurille ammattiryhmille. Palkkaryhmät ovat valtakunnallisia ja niiden euromäärät velvoittavat työnantajia. Uusiin palkkahinnoittelukohtiin tulevista vähimmäispalkoista päästiin myös sopimukseen.


Uudet liitemääräykset uusine vähimmäispalkkoineen tulivat voimaan 1.2.2024. Hyvinvointialueet saattavat maksaa korotukset eri ajankohtina, mutta ne maksetaan joka tapauksessa taannehtivasti 1.2. alkaen.


Sote-alan ammattilaisille neuvottelutulos tuo uusia palkkaryhmiä, joiden avulla pystytään kehittämään alan palkkausjärjestelmää ja palkkausta. Nyt sovittujen muu­tosten myötä uudistuu muun muassa sairaan- ja lähihoi­tajien, sosiaalityöntekijöiden, terveydenhoitajien, väline­huoltajien ja muiden sote-alan ammattilaisten palkkaus.


Johto- ja esihenkilöiden palkkaliitteeseen on lisätty uutena myös työnjohdollisia tehtäviä tekevien palkka­hinnoittelukohta. Näin myös ilman hallinnollista vastuu­ta tekevien, ammatillisten esihenkilöiden asema tulee tunnistetuksi ja tunnustetuksi paremmin. Tällaisia ovat esimerkiksi apulaisosastonhoitajan tehtävät.


Liitteisiin sijoittuvat tehtävät on määritelty sisällön, ei pelkän koulutuksen tai nimikkeen kautta. Näin ollen esimerkiksi sosionomin koulutuksella voi tehtävän mu­kaan sijoittua johto- ja esihenkilötehtäviin, erityisasian­tuntijatehtäviin tai asiantuntijatehtäviin.


Palkkaliitteitä tulee aiemman kahden liitteen sijaan viisi:

  1. Johto- ja esihenkilötehtävät,
  2. Erityisasiantuntijatehtävät,
  3. Asiantuntijatehtävät,
  4. Ammattitehtävät sekä
  5. Muut ammattitehtävät ja peruspalvelutehtävät.

Kussakin liitteessä on puolestaan 3–5 palkkahinnoitte­lukohtaa.

 

Hinnoittelemattomat säilyvät

Sote-sopimuksessa aiemmin hinnoittelemattomiksi määritellyt ammattiryhmät (ylimmän johdon lisäksi psykologit, puhe- ja ravitsemusterapeutit, fyysikot, ke­mistit, sairaalamikrobiologit, proviisorit, sairaala-apteek­karit, potilas- ja sosiaaliasiavastaavat) säilyvät edelleen hinnoittelun ulkopuolella. Tämä tarkoittaa, että näille ammattiryhmille ei ole määritelty hinnoittelutunnusta, eikä heidän vähimmäispalkkojaan liitteistä löydy. Vaikka hinnoittelemattomat ammattiryhmät eivät ole mukana liitteissä, palkkatilastoinnin vuoksi niille on luotu ns. ti­lastointitunnuksia.


Nyt hyväksyttyyn ratkaisuun on käytetty palkkauk­sen kehittämisohjelmassa sovittu keskitetty erä 0,4 prosenttia SOTE-sopimuksen palkkasummasta. Summa käytetään palkkahinnoittelukohtien vähimmäispalkko­jen korotuksiin niillä, joilla nykyinen palkka ei yllä nyt määriteltyyn vähimmäispalkkaan. Nyt sovitussa ratkai­sussa hinnoittelemattomat ammattiryhmät jäävät tä­män erän ulkopuolelle.


Seuraavaksi osapuolet neuvottelevat palkkaryhmien palkkatasoista tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vas­tuun perusteella. Uusi valtakunnallinen palkkausjärjes­telmä (ns. OSVA) korvaisi nykyiset paikalliset tehtävän vaativuuden arviointiin perustuvat järjestelmät. Seuraa­van vaiheen neuvottelijat arvioivat valmistuvan vuoden kuluessa.


SOTE-palkkaustyöryhmässä pääsopijajärjestö JUKOn neuvottelijoina toimivat Terveydenhoitajaliiton neuvot­telupäällikkö Harri Liikkanen ja Talentian neuvottelu­johtaja Tuomas Hyytinen.

 

SOTE-sopimuksen liiteratkaisu

JUKOn hyvinvointialueiden neuvottelukunta hyväksyi neuvottelutuloksen 7.2.2024 SOTE-sopimuksen liiteratkaisusta.


Neuvottelutuloksessa muutettiin SOTE-sopimuksen liiterakennetta. SOTE-sopimuksen aiemmat liitteet 1–3 kumotaan ja SOTE-sopimuksen liite 4 (Työaika 37 tuntia 45 minuuttia) muutetaan liitteeksi 7.


Uudet SOTE-sopimuksen liitteet:

  • Liite 1 Johto- ja esihenkilötehtävät
  • Liite 2 Erityisasiantuntijatehtävät
  • Liite 3 Asiantuntijatehtävät
  • Liite 4 Ammattitehtävät
  • Liite 5 Muut ammattitehtävät ja peruspalvelutehtävät
  • Liite 6 Neuvotteluosapuolten suositus SOTE-sopimuksen palkkatilastoinnin edistämiseksi
  • Liite 7 Työaika 37 tuntia 45 minuuttia

 

SOTE-sopimuksen kehittämisohjelman 0,4 prosentin suuruinen keskitetty erä 1.2.2024 jaetaan liitteiden 1–5 hinnoittelukohtien alarajojen nostamiseen.

 

HYVTES – kehittämisohjelman ”myöhäistys-aikaistus”

Kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelmaan on sovittu, että hyvinvointialan ylei­sen virka- ja työehtosopimuksen HYVTES kehittämisohjelman mukainen keski­tetty erä 0,4 % siirretään kesäkuulle. Samalla kun vuoden 2024 erää myöhäistettiin sovittiin, että vuoden 2025 korotuserästä osa aikaistettiin.

Tämän vuoden keskitettyä erää myöhennettiin, koska palkkausjärjestelmäuudistus ei ole vielä valmis. HYVTES kehittämisohjelman mukainen 1.2.2024 keskitetty erä 0,4 % siirretään 1.6.2024 sovitun paikallisen järjestelyerän 0,6 % yhteyteen ja muutetaan paikal­liseksi eräksi. Kesäkuussa 1.6.2024 jaettavan kehittämisohjelman paikallisen erän suuruus on yhteensä 1,0 %.


Vuoden 2025 erästä osa aikaistettiin

Kehittämisohjelman 1.6.2025 jaettava erä 0,8 % muutetaan niin, että erästä 0,4 % on paikallista erää ja 0,4 % keskitettyä erää. Keskitetty erä käytetään valtakunnantason palkkausjärjestelmäkustannuksiin helmikuussa 2025, mikäli palkkausjärjestelmä on valmis (neuvottelutulos viimeistään 31.1.2025). Mikäli järjestelmä ei ole valmis, erä 0,4 % jaetaan keskitetysti kesäkuussa 2025.

Kehittämisohjelman mahdollinen irtisanominen ei vaikuta 1.6.2025 erien jakamiseen.


Artikkeli on julkaistu Yhteistiimissä 20.3.2024



Palaa otsikoihin