Uutiset

rss Uutiset

13.1.2021 7.59

Rekrytointisyrjinnän kitkemiseksi 13 kohdan ohjelma

Akavan Erityisalat esittää 13 lainsäädännön uudistamiseen ja asennevaikuttamiseen liittyvää toimenpidettä rekrytointisyrjinnän kitkemiseksi.

  1. Uudistetaan pikaisesti yhdenvertaisuuslakia ja sen syrjintäkieltoa koskevia osia. Uudistamisen pohjaksi otetaan marraskuussa 2020 valmistuneen yhdenvertaisuuslain arviointihankkeen tuottamat ehdotukset. Vahvistetaan lain yhdenvertaisuutta edistävää tehtävää. Uudistus tehdään osana yhdenvertaisuuslain vuonna 2021 käynnistyväksi suunniteltua osauudistusta.
  2. Ohjataan tarvittavat lisäresurssit yhdenvertaisuuden valvontaviranomaisten (avien) toimintaan.
  3. Annetaan työmarkkinajärjestöille kanneoikeus. Syrjintä työpaikoilla tai rekrytoinnissa on tyypillisesti epäkohta, johon puuttuminen on syrjinnän kohteeksi joutuvalle riskialtista ja usein ylivoimaista. Järjestökanteen avulla ilmiöön on sen sijaan mahdollista puuttua huomattavan tehokkaasti. Tällä on merkitystä erityisesti, kun sama työnantaja jatkuvaluonteisesti rekrytointikäytännöissään laiminlyö tai rikkoo yhdenvertaisuuslain syrjintäkieltoa.
  4. Parannetaan rekrytointisyrjintää kokeneiden suojaksi matalan kynnyksen oikeussuojakeinoja.
  5. Tehostetaan lakisääteisten yhdenvertaisuussuunnitelmien käyttöä lisäämällä esimerkiksi suunnitelmien laatimista koskevaa ohjeistusta ja osoittamalla, että suunnitelmasta on hyötyä myös asennemuutoksen tukena. Ohjeistuksen tueksi laaditaan mm. malli- ja esimerkkisuunnitelmia.  
  6. Yhdenvertaisuussuunnitelmaa edellytetään työnantajilta, joiden palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 henkilöä. Henkilöstömäärästä riippumatta kunkin työnantajan on kuitenkin arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista työpaikalla ja työpaikan tarpeet huomioiden kehitettävä työoloja ja toimintatapoja, joita noudatetaan henkilöstöä valittaessa ja henkilöstöä koskevia ratkaisuja tehtäessä. Yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen helpottaa myös näitä henkilöstömäärältään pienempiä työnantajia konkretisoimaan toimenpiteitä, joilla edistetään yhdenvertaisuutta.
  7. Vaikutetaan anonyymin rekrytoinnin yleistymisen puolesta. Yhdenvertaisuuslaissa on jo nykyisellään todettu työolojen ja toimintatapojen kehittäminen henkilöstöä valittaessa ja heitä koskevia ratkaisuja tehtäessä. Tämä on mainittu osana työnantajan velvollisuutta edistää yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuussuunnitelman sisältöä tulisi lakiteitse kuitenkin vahvistaa kattamaan organisaation rekrytointikäytännöt. 
  8. Valjastetaan henkilöstöedustajat työpaikoilla rekrytointisyrjinnän kitkemiseen voimavaraksi. Yhdenvertaisuussuunnitelmat laaditaan yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa ja myös niiden toimeenpano ja niitä koskeva viestintä toteutetaan yhteistoiminnassa.
  9. Yhdenmukaistetaan yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain velvoitteita. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivaltuuksia vahvistetaan työelämäasioissa sekä yleisellä tasolla että yksittäistapauksissa.  
  10. Selvitetään yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mahdollisuus määrätä hyvitystä syrjitylle.
  11. Vaikutetaan rekrytointisyrjintää ylläpitäviin asenteisiin ammattimaisella ja jatkuvalla työnantaja- ja työntekijäpuolen sekä viranomaisten yhteisellä viestintäkampanjoinnilla.
  12. Varmistetaan, että rekrytoinnissa enenevästi käyttöön otettavat tekoälyratkaisut toimivat yhdenvertaisuutta edistäen, eettisesti ja syrjivien asenteiden purkamisen puolesta eivätkä päinvastoin niitä entisestään vahvistaen.
  13. Tehostetaan työnantajaliittojen ja ammattiliittojen jäsenkoulutusta ja -neuvontaa syrjintäkysymyksissä. On tärkeää lisätä sekä työnantajien että työnhakijoiden tietoa syrjinnästä ja siitä, mikä on kiellettyä, mitkä ovat syrjityn oikeudet ja miten viedä - myös liiton tuella - asiaansa eteenpäin, kun epäilee joutuneensa syrjityksi. Myös henkilöstöedustajien koulutuksissa on tärkeää painottaa tätä teemaa. 

 

 

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, Akavan Erityisalat, puh. 040 700 7800

edunvalvonnan johtaja Helena Lamponen, Akavan Erityisalat, puh. 040 631 7660

Lisätietoa yhdenvertaisuuslain arviointihankkeesta:

Aidosti yhdenvertaiset. Yhdenvertaisuuslain arviointi. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2020:50.


LUE MYÖS:

> Akavan Erityisalat: Rekrytointisyrjinnän kitkeminen vaatii lain tiukennuksen lisäksi asennemuutoksen


> Jäsenten kokemuksia rekrytointisyrjinnästä


> Akavan Erityisalojen ikäsyrjintä-verkkosivut

 


Palaa otsikoihin