Uutiset

rss Uutiset

19.2.2018 14.36

Neuvottelutilanne kaupan alalla ja majoitus- ja ravitsemisalalla

Jäseniämme työskentelee näillä aloilla, vaikka emme ole sopimusosapuoli.

Kaupan ala

Palvelualojen ammattiliitto PAM on päättänyt julistaa ylityökiellon ja työajan plussasaldon kerryttämiskiellon koskemaan kaupan alaa.


Ylityökielto ja työajan plussaldojen kerryttämiskielto alkoi maanantaina 19.2. kello 6.00.

Ylityökielto ja työajan plussaldon kerryttämiskielto koskee niitä työtehtäviä, joihin sovelletaan seuraavia kaupan alaa koskevia työehtosopimuksia:

  • Kaupan työehtosopimus
  • Kaupan atk-toimihenkilöitä koskeva työehtosopimuspöytäkirja
  • S-ryhmän kaupan esimiesten työehtosopimus
  • Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus
  • Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus
  • Hankkija Oy:n myyntihenkilöstöä koskeva pöytäkirja.

Ylitöiden tekeminen on muutoinkin aina vapaaehtoista, ja niiden teettämiseen on oltava työntekijän suostumus. Ylityötä on yli 40 tuntia viikossa tehty työ (huom, tasoittumisjakson puitteissa voi olla yli 40 tunnin viikkoja, mutta työaika tasoittuu jakson aikana, jolloin ne eivät ole ylitöitä).

Plussaldon kerryttämiskielto tarkoittaa, että pitäydytään 7,5 tunnin päivittäisessä työajassa. Työntekijät, joilla on mahdollisuus käyttää liukumia, eivät kerryttäisi plussaldoa tekemällä normaalia 7,5 tuntia pidempiä työpäiviä.


Jos Akavan Erityisalojen jäsen työskentelee näiden sopimusten piirissä, hän voi halutessaan osallistua yllä mainittuihin toimenpiteisiin.


Kaupan alan ylemmillä toimihenkilöillä ei ole omaa työehtosopimusta.

 

Majoitus-, ravitsemis- ja vapaa-ajan ala

Neuvottelujen kohteena ovat sekä työntekijöiden että esimiesten työ- ja palkkaehdot. Neuvottelut jatkuvat tänään 19.2. Neuvotteluosapuolina ovat Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja työnantajaliitto MaRa.


Alan vanha työehtosopimus päättyi tammi-helmikuun vaihteessa, mutta sen ehtoja noudatetaan siihen saakka kunnes uusi sopimus syntyy.

 


Palaa otsikoihin