Uutiset

rss Uutiset

19.2.2018 11.33

Neuvottelutilanne auki yksityisellä sosiaalipalvelualalla, terveyspalvelualalla ja opetusalalla

Akavan Erityisalojen jäseniä työskentelee näiden työehtosopimusten piirissä, vaikka emme ole sopijaosapuolena. Ohjeita jäsenille.

Akavan Erityisalat ei ole seuraavilla aloilla sopimusosapuolena, mutta monet jäsenemme työskentelevät näiden työehtosopimusten piirissä.

 

Yksityinen sosiaalipalveluala

  • Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi yksityisellä sosiaalipalvelualalla torstaina 8.2.2018 klo 7.00 ja on voimassa toistaiseksi. Kiellon päättymisestä tiedotetaan erikseen.

Mitä ylityökielto tarkoittaa?


Älä ylitä normaalia säännöllistä työaikaasi. Älä tee ylityötä tai kerrytä työaikasaldoa. Kielto koskee sekä vuorokautista että viikoittaista ylityötä. Ylityön tekemiseen ei voi sitoutua työsopimuksessa vaan siitä pitää sopia tapauskohtaisesti. Jos ylityöstä on kuitenkin sovittu ennen 5.2. klo 12, voi ylityön tehdä.

 

Mitä vuoronvaihtokielto tarkoittaa?
Tee vahvistettuun työvuoroluetteloon merkitty työaikasi, älä enempää. Työvuorojen vaihtaminen työtovereiden kesken ei ole suositeltavaa.

 

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon toteuttamiseen voivat osallistua kaikki työntekijät, jotka ovat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä, myös Akavan Erityisalojen jäsenet.

  • Valtakunnallinen lakkovaroitus on annettu yksityisissä päiväkodeissa. Työnseisaus alkaa suurimmissa yksityisissä päiväkodeissa keskiviikkona 7.3.2018 klo 6 ja päättyy torstaina 8.3. klo 23.59.

Jos Akavan Erityisalojen jäsen työskentelee lakon alaisissa tehtävissä ja osallistuu työtaisteluun, hänelle maksetaan lakkoavustus samoilla perusteilla kuin sopimuksen työntekijäjärjestöt päättävät.


·         Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus on Sosiaalialan Työnantajien ja Terveys- ja Sosiaalialan Neuvottelujärjestö TSN:n, Julkisten ja Hyvinvointialojen liitto JHL:n, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian ja Jyty-Pardia-STHL Neuvottelujärjestön välinen sopimus ja sitä noudatetaan Sosiaalialan Työnantajien jäsenyritysten palveluksessa oleviin sosiaalialan palveluyksiköissä työskenteleviin työntekijöihin.

 

Yksityinen terveyspalveluala

·    Terveyspalvelualan neuvotteluissa on saatu 16.2. työnantajalta tarjous, jota Terveyspalvelualan Unionin hallitus kokoontuu käsittelemään. Yksityinen terveyspalveluala on sopimuksettomassa tilassa, mutta neuvotteluja jatketaan tällä viikolla.

 

·         Terveyspalvelualan Unioni ry on neuvottelujärjestö. Se edustaa työehtosopimusneuvotteluissa seitsemää terveyspalvelualan jäsenjärjestöä ja niiden jäseniä. Terveyspalvelualan työntekijät tekevät työtä yksityisissä terveyspalveluja tuottavissa yrityksissä ja yleishyödyllisten työnantajien palveluksessa johto-, esimies-, asiantuntija- tai ammattitehtävissä. Työnantajia edustaa Hyvinvointialan Liitto.


Yksityinen opetusala

OAJ, JHL ja Jyty jättivät 18.2. klo 21 lakkovaroituksen, joka koskee viittä eteläisen Suomen ammatillista oppilaitosta ja neljää ammatillista aikuiskoulutuskeskusta. Lakko alkaa niissä 5.3.. ellei sovintoa sitä ennen saavuteta.


Kohdennetut työtaistelut toteutetaan eteläisen Suomen alueen ammatillisissa oppilaitoksissa ja aikuiskoulutuskeskuksissa 5.-9.3., mikäli neuvottelutulokseen ei päästä ennen sitä.


Akavan Erityisalat ei ole näillä aloilla sopimusosapuolena, mutta monet jäsenemme työskentelevät näiden työehtosopimusten piirissä. Jos Akavan Erityisalojen jäsen työskentelee lakon alaisissa tehtävissä ja osallistuu työtaisteluun, hänelle maksetaan lakkoavustus samoilla perusteilla kuin sopimuksen työntekijäjärjestöt päättävät.


Hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä edustavien Jytyn ja JHL:n jäsenet ovat olleet ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa 7.2. alkaen, ja myös nämä työtaistelutoimenpiteet jatkuvat toistaiseksi.

 

Lakossa mukana olevat toimipisteet:

 

AMI-Säätiö, AMIEDU

Ammattiopisto Spesia Oy, Järvenpään ja Turun toimipisteet

Axxell Utbildning Ab, kaikki toimipisteet

Hyria Koulutus Oy, kaikki toimipisteet

Orton Invalidisäätiö, Keskuspuiston ammattiopisto, kaikki toimipisteet

Suomen Diakoniaopisto - SDO Oy, Helsingin ja Lahden toimipisteet

Tampereen aikuiskoulutussäätiö, Tampereen aikuiskoulutuskeskus

TTS Työtehoseura ry.

Turun aikuiskoulutussäätiö, Turun aikuiskoulutuskeskus





Palaa otsikoihin