Uutiset

rss Uutiset

25.1.2023 16.34

Lastentaidekeskus Annantalo vähentämässä lyhytnäköisesti 30 taidekasvattajaa

- Annantalon suunnitelma vaarantaa rakastetun taidekeskuksen taiteilijoita laajasti hyödyntävän opetuksen. Samalla jopa kolmekymmentä henkilöä on jäämässä työttömäksi, kritisoivat Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestö Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU.

Annantalon leikkaussuunnitelma tuli yllätyksenä. Kuva: Kerttu Penttilä

Helsinkiläinen lastenkulttuurikeskus Annantalo julkaisi 24.1.2023 suunnitelmansa, joka koski taidekasvattajana työskentelevän henkilöstön radikaalia vähentämistä.


- Annantalon suunnitelma vaarantaa rakastetun taidekeskuksen taiteilijoita laajasti hyödyntävän opetuksen. Samalla jopa kolmekymmentä henkilöä on jäämässä työttömäksi, kritisoivat Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestö Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU.


Käytännössä keväällä 2023 katkeavia taidekasvattajien määräaikaisia sopimuksia ei jatkettaisi, vaan heistä osalla työsopimus vakinaistettaisiin ja samalla työsuhde muuttuisi kokoaikaiseksi. Kaikkiaan vain 12 taidekasvattajan työsuhde jatkuisi entisen 42 sijaan.


- Tunnelma opettajien keskuudessa on tällä hetkellä äärimmäisen järkyttynyt ja surullinen. Näin radikaalit uudistukset tulivat täytenä yllätyksenä, sanoo toiminnanjohtaja Nea Leo TAKUsta.


- Olemme vuosia taistelleet Annantalon taidekasvattajien tukena työsuhteitten vakinaistamisen puolesta. Nyt kuitenkin vakinaistamisten ohessa ollaan tekemässä huomattava määrä huononnuksia, sanoo Akavan Erityisalojen työmarkkinalakimies Anna Zibellini.


- Useat Annantalossa pitkään toimineet työntekijät ovat vaarassa menettää työpaikkansa. Toivomme Helsingin kaupungin tutkivan kaikki mahdollisuudet tarjota heille vastaavaa taideopettajan tai taidekasvattajan työtä muualta, Zibellini sanoo.


Rakastetun Annantalon toimintamalli uhattuna?

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU huomauttaa, että Annantalon esitys hylkää idean laaja-alaisesta vaikkakin osa-aikaisesta opettajakunnasta, jonka avulla on pystytty tarjoamaan erittäin monipuolista opetusta.


- Erityistä Annantalon toiminnassa on ollut nimenomaan eri alojen taiteilijoiden toimiminen taiteen opettajina, Nea Leo huomauttaa.


- Taiteilijat ovat toimineet mielellään osa-aikaisissa työsuhteissa, koska he ovat voineet jatkaa taiteellista työskentelyään palkkatyön ohessa. Tämä on ollut yksi taidekeskuksen profiloitumisen kärki, joka nyt menetetään. Samalla menetetään laaja-alainen ja monipuolinen opetus, joka on ollut Annantalon vahvuus.


- Osalle työntekijöistä täysipäiväinen vakituinen työsuhde on luonnollisesti tervetullut.


Muutoksen myötä Annantalon aikomus on vähentää taiteen iltaopetusta ja ryhtyä tarjoamaan lyhyempiä kuvataidekursseja lapsille ja nuorille. Pidemmän harrastusjakson kautta syntyvä oppimissuhteen ja osaamisen syveneminen on jatkossa epävarmaa.


 

Lisätietoja ja haastattelupynnöt:

Viestintäsuunnittelija Riikka Harmaala, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry, riikka.harmaala@taku.fi, puh. 040 6377 961 

Lisätietoja:

Työmarkkinalakimies Anna Zibellini, Akavan Erityisalat, puh. 040 537 5107, anna.zibellini@akavanerityisalat.fi



Palaa otsikoihin