Uutiset

rss Uutiset

11.1.2022 16.20

Kunta aloitti sopimusneuvottelut – jäseniämme edustaa JUKO

Kunta-ala avasi julkisen sektorin sopimuskierroksen 11.1. Neuvotteluissa JUKO edustaa myös noin 5 500 Akavan Erityisalojen jäsentä. Keskeisiä tavoitteitamme ovat palkkaohjelma ja työaikasuojelu.

Kuntapöytä avaa julkisen sektorin palkkaneuvottelut kokonaan uudessa tilanteessa. Teknologiateollisuuden sopimusaloilla palkankorotukset ovat eriytyneet henkilöstöryhmien välillä. Näin ollen työnantajapuoli tai edes valtakunnansovittelija ei voi vedota siihen, että palkkaneuvotteluissa olisi ”katto”, jota muut toimialat eivät voi ylittää.


Aikaisemmin nämä tahot ovat vedonneet kattoon vientiteollisuuden yhtenäisten palkkalinjojen eli palkankorotusten kustannusvaikutuksen vuoksi. Nyt yhtenäisyys on revennyt jo yhden toimialan sisällä.


Keskeinen tavoite: palkkaohjelma

Nyt tammikuussa käynnistyneissä neuvotteluissa jukolaisten keskeisiä tavoitteita ovat palkkaohjelma sekä työaikasuojelun parantaminen.


Palkkaohjelma tarkoittaa muusta palkankorotuksista erillistä, nimenomaan peruspalkkatason korotukseen korvamerkittyä rahapottia. Nyt useissa ja erityisesti naisvaltaisissa tehtävissä peruspalkkataso on aivan liian alhainen tehtävien vaativuuteen nähden.


Keskeinen tavoite: työaikasuojelu

Työaikasuojelun parantaminen pitää sisällään useita työntekijän työpäivään liittyviä käytäntöjä, muiden muassa:

  • kaiken työhön sidonnaisen ajan, kuten työhön liittyvän matkustamisen, korvaaminen
  • etätyön tukeminen sopimusmääräyksiä kehittämällä
  • lepotaukokäytäntöjen yhdenmukaistaminen


Keskeinen tavoite: perhevapaat

JUKO pitää tärkeänä palkallisten perhevapaiden tasaisempaa jakautumista 1. elokuuta 2022 voimaan tulevaa perhevapaalainsäädäntöä vastaavasti. Tavoitteena on myös palkallinen omaishoitovapaa. Lisäksi haluamme edistää sukupuolineutraalin terminologian käyttöä.


Kunta-alan neuvottelijaosapuolet kokoontuvat yhteisesti seuraavan kerran 24. tammikuuta kello 13.


Yhteyshenkilösi kunta-alan sopimusneuvotteluasioissa: neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari, p. 0201 235 363, jaakko.korpisaari@akavanerityisalat.fi



Palaa otsikoihin