Uutiset

rss Uutiset

23.2.2022 9.13

Kunta-alalla valmius lakkoon

Kunta-alan sopimukset päättyvät helmikuun lopussa, ja neuvottelut ovat vielä täysin kesken. Ratkaisuun yritetään kaikin voimin sopimalla, mutta samaan aikaan kuntasektorin akavalaisia koskeva työtaisteluvalmius on hiottu hyvään kuntoon. Nyt mitataan, arvostaako kuntatyönantaja asiantuntijuutta!

Vauhditamme neuvotteluja teemalla #ArvoaAsiantuntijalle.


*****


Kuntaneuvottelut käynnissä – Näköpiirissä ei ole nopeaa ratkaisua!

Kuntasektorin työehtosopimusneuvottelut alkoivat tammikuussa ja tahtia on kiristetty nyt helmikuussa. Ja syykin on selvä, kun kuntasektorin työehtosopimusten voimassaoloaika päättyy helmikuun lopussa 28.2.2022.


Neuvottelujen alku oli rauhallinen ja yhteistyöhakuinen. Keskeisenä asiana neuvotteluissa ovat palkankorotusten ns. yleisen tason saavuttaminen ja tavoite saada palkkauksen jälkeenjääneisyyttä korjaava palkkaohjelma.


Vastakkainasettelua syntyi, kun eri palkansaajajärjestöt esittivät palkkaohjelmatavoitteitaan. Liittojemme jäseniä edustava neuvottelujärjestö JUKO esittää palkkaohjelmaa kunta-ammattien palkkatason korjaamiseen kattavasti kaikille kunta-ammateille. Sote ry (Tehy ja SuPer) tavoittelee palkkaohjelmaa kohdennettuna vain hoitoalana ammattiryhmille.


Neuvottelut venyvät ainakin maaliskuulle

Todennäköistä onkin, että neuvottelut jatkuvat sopimuskauden päättymisen jälkeen maaliskuulle. Tätä ennakoi ainakin sosiaali- ja terveysaloja edustavien liittojen aikeet. Sote-ammattilaiset siirtyvät hyvinvointialueille 1.1.2023 ja silloin palkanmaksaja vaihtuu, eivätkä kunnat enää ole maksajia.


Sote-liitot ovat kohdistaneetkin huomionsa valtion toimiin ja odottavat maan hallituksen vuoden 2023 kehysriihen terveisiä huhtikuun alussa.


Työtaistelutoimet mahdollisia maaliskuun alusta lähtien

Kun työehtosopimuskausi päättyy helmikuun lopussa, ovat työtaistelutoimet käytettävissä. Työtaistelutoimilla on mahdollista vauhdittaa sopimusneuvotteluja. Neuvottelujärjestömme JUKO pyrkii kuitenkin viimeiseen asti tulokseen neuvottelemalla.


Ei ole siis varmaa, joutuuko JUKO työtaistelutoimiin ja jättämään lakkovaroituksen, mutta näihin on valmistauduttava. Siksi JUKO on yhdessä jäsenliittojensa kanssa rakentanut työtaisteluvalmiutta, joka mahdollistaa esimerkiksi mielenilmausten, ulosmarssien tai lakkojen käyttämisen tarvittaessa neuvottelujen vauhdittajina.


Liittojen työtaisteluvalmiuden lisäksi kehitetään myös paikallista työtaisteluvalmiutta, jota toteuttavat paikalliset työtaisteluryhmät eri puolilla Suomea. Nämä koostuvat JUKOn liittojen, myös Akavan Erityisalojen jäsenistä.


Seuraa neuvottelu- ja työtaisteluvalmiusviestintää! Somessa käytämme tunnuksia #neuvotellen2022 ja #ArvoaAsiantuntijalle.


> Arvoa asiantuntijalle -flyer (pdf)

 

Jaakko KorpisaariJaakko Korpisaari

neuvottelupäällikkö

Akavan Erityisalat

 


Palaa otsikoihin