Uutiset

rss Uutiset

26.1.2022 12.32

Kunta-ala julkisti keskeiset neuvottelutavoitteet

Kaikki palkansaajat tavoittelevat palkkaohjelmaa kompensaatioksi palkkojen jälkeenjääneisyydestä.

Kunta-alan virka- ja työehtoneuvottelut jatkuivat maanantaina 24. tammikuuta. Neuvottelijaosapuolet vaihtoivat yleisesti KVTES-sopimustavoitteensa nyt järjestyksessä toisessa tapaamisessaan.


Palkankorotukset ja palkkaohjelma

Palkansaajien tavoitteiden mukaan palkankorotusten on parannettava kaikkien kunta-alan palkansaajien ostovoimaa. Yhteistä on myös yleiskorotuspainotteisuus, mutta tasasuuruisten ja prosentuaalisten korotusten välillä on hieman hajontaa palkansaajaryhmien kesken. Paikalliseen erään palkansaajat suhtautuvat varauksellisesti.


Kunta-alan neuvottelupöydässä ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lisäksi Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) sekä Kuntatyönantajat KT.


Kaikki palkansaajat tavoittelevat palkkaohjelmaa kompensaatioksi palkkojen jälkeenjääneisyydestä, joka johtuu muun muassa palkkaliukumien puuttumisesta ja tehtävän vaativuuteen nähden matalasta palkkatasosta. Palkkaohjelman perusteena on työn veto- ja pitovoima sekä palkkauksellinen tasa-arvo.


Sopimuskauden pituuteen JUKO ei ottanut vielä tässä neuvottelutapaamisessa kantaa.


Yhteisiä tekstitavoitteita

Tekstikysymyksissä kaikille osapuolille on yhteistä näkemys siitä, että KVTES:n palkkaustyöryhmän työ ei valmistu sopimuskaudella. Näin ollen sille tarvitaan jatkokausi. Akavan Erityisaloista on edustus palkkaustyöryhmässä.


Muut työryhmät eli perhevapaamääräyksiä, matkustamista ja sairauslomamääräyksiä käsittelevät työryhmät on tarkoitus saada maaliin sopimuskauden loppuun mennessä. Myös perhevapaamääräyksiä käsittelevässä ryhmässä Akavan Erityisaloilta on edustus.


Kaikilla pääsopijajärjestöillä on osin yhteisiä työaikoihin, vuosilomiin ja luottamusmiesten asemaan liittyviä tekstitavoitteita.


Työelämän kehittämisen osalta iso kysymys on, eriytyykö kuntien ja hyvinvointialueiden kehittämistoimet toisistaan vai ovatko ne osa yhteistä ohjelmatyötä.


Luottamusmiesten asemaan parannusta

JUKOn tekstillisiin tavoitteisiin kuuluu luottamusmiesten aseman parantaminen, eli muun muassa ajankäyttöä lisäävät sekä palkkakehitystä ja luottamusmieskorvauksia kohentavat määräykset. Lisäksi mukana ovat luottamusmiehen tiedonsaannin parantaminen ja toimintamahdollisuuksien lisääminen organisaation muutostilanteissa ja paikallisissa neuvotteluissa.


Nykyään yhä yleistyneemmän käytännön mukaisesti JUKO kannattaa sukupuolineutraaleja nimikkeitä, eli sopimuksen tekstikohtiin esitetään ilmaisua ”henkilöstön edustajat” ja luottamusmies-sanan tilalla käytettäväksi esimerkiksi luottamusedustajaa.


Seuraavan kerran 7. helmikuuta

Kunta-alan neuvottelijaosapuolet kokoontuvat yhteisesti seuraavan kerran 7. helmikuuta. Akavan Erityisalojen kunnan neuvottelukunta käsittelee neuvottelujen etenemistä.


Seuraa ja tue viestintäämme! Nostamme julkisuuteen kannanotoilla kunta-alalla työskentelevien jäsentemme palkkakuopan. JUKO ja liitot viestivät kuntaneuvotteluista somessa aihetunnisteella #neuvotellen2022 ja #kunta.


Yhteyshenkilösi Akavan Erityisalojen toimistolla

neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari

p. 0201 235 363, jaakko.korpisaari@akavanerityisalat.fi




Sopimukset

  • Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES)
  • Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES)
  • Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS)
  • Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS)
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus


Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä. JUKO tiedottaa pääneuvotteluryhmän neuvottelujen lisäksi KVTES- ja SOTE-sopimusneuvotteluista.


Pääsopijat

  • JUKO
  • Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty)
  • Sote (Super, Tehy, SPAL)
  • Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT


Kuntasektorin sopimukset koskevat yhteensä noin 425 000:ta palkansaajaa.     



Palaa otsikoihin