Uutiset

rss Uutiset

23.6.2021 6.59

Koronakevään 2020 riitautukset oikeuskäsittelyssä

Kaikkiaan riitautus koskee yhdeksää kuntaa tai kaupunkia ja 17 jäsenen palkkasaatavia.

Korona sulki kirjastojen yleisötiloja sekä vuonna 2020 että kuluvana vuonna. Kuva: Kerttu Penttilä.
Viime vuoden maaliskuussa korona rantautui Suomeen ja maan hallitus päätti poikkeuksellisista rajoitustoimenpiteistä koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Tämä merkitsi myös osalle Akavan Erityisalojen kuntasektorin jäsenistöä pikaisia työnteon ja palkanmaksun keskeytyksiä, lomautuksia ja yt-menettelyitä.


Heti työnantajan toteutettua säästötoimia jäsenet ottivat yhteyttä liittoon. Akavan Erityisalat reagoi työnantajien toimiin voimakkaasti. Kuntia uhattiin riitautuksilla, jos nämä tulisivat keskeyttämään palkanmaksun työsopimuslain 2 luvun 12 §:n 2 momentin (äkillinen luonnontapahtuma tai vastaava) perusteella.


Huhtikuun 2020 aikana liitto lähetti 19 kunnan tai kaupungin johdolle kirjeen riitautusuhasta. Samalla asia nostettiin esille myös paikallisissa medioissa.


Kesällä 2020 kartoitimme jäsenten halukkuutta riitautukseen ja talvella 2020/2021 liitossa valmisteltiin riitautusta ja aloitettiin toimenpiteet.


Riitautus päätettiin toteuttaa työsopimuslain 2 luvun 12 §:n 2 momenttiin perustuvissa tapauksissa. Säännösten mukaisesti toteutettuja lomautuksia tai yt-prosessien toteutumista ei riitautettu. Riitautustoimi siirrettiin ulkopuolisen asianajotoimiston tehtäväksi.


Riitautus koskee yhdeksää kuntaa tai kaupunkia

Helmikuussa 2021 kaikkien halukkaiden jäsenten tiedot toimitettiin asianajajalle, joka aloitti juttujen valmistelut. Ensi vaiheessa asianajaja lähestyi työnantajia vielä kirjeitse ja tiedusteli korvaus- ja sopimishalukkuutta.


Riitautuksen vaatimuksena oli, että kunnan tai kaupungin on korvattava työntekijöille menetetty palkka ja asianajajan kulut. Sopimalla asian kunta/kaupunki välttyisi oikeudenkäynniltä.


Niissä tapauksissa, joissa työnantaja ei suostunut neuvottelemaan tai muutoin ei päästy sopimukseen, nostetaan korvauskanne käräjäoikeudessa. Osa työnantajista ei ole vielä vastannut sopimismahdollisuuteen.


Kaikkiaan riitautus koskee yhdeksää kuntaa tai kaupunkia. Riitautus koskee 17 jäsenen palkkasaatavia.


Tällä hetkellä asia on sovittu yhden kaupungin kanssa, kahden kaupungin kanssa ollaan käräjäoikeudessa ja todennäköisesti loput kuusi kuntaa/kaupunkia etenevät käräjäoikeuskäsittelyyn.


Lisätietoa:

Harri Ikonen, lakimies, Akavan Erityisalat

Jaakko Korpisaari, neuvottelupäällikkö, Akavan Erityisalat


TAUSTA: Koronakevät 2020

Maan hallitus päätti 15.3.2020 poikkeuksellisista rajoitustoimenpiteistä koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Päätöksen mukaan suljettiin valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

 

Rajoitustoimenpiteet päätettiin ensin 13.4. saakka ja aikaa jatkettiin 13.5. saakka. Maan hallitus toivoi 15.3.2020, etteivät kunnat lomauttaisi henkilöstöä.

 

Suhtautuminen palveluiden asiakkailta sulkemisen vaikutuksista vaihteli kunnittain. Osa kunnista teki periaatepäätöksen, etteivät ne lomauta henkilöstöä. Osa kunnista valmistautui lomauttamaan henkilöstöä ja osa kunnista pyrki lomauttamaan työntekijät normaalia yt-menettelyä nopeammassa tahdissa.

 

Perusteluna normaalia yt-menettelyä nopeampaan lomautukseen käytettiin työsopimuslain 2 luvun 12 §:n 2 momentin mahdollisuutta palkanmaksun keskeytyksen työnteon estyessä. Säädöksen mukaan palkanmaksun voi keskeyttää, mikäli työntekijä on estynyt tekemästä työtään työpaikkaa kohdanneen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen hänestä tai työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi.

 

Akavan Erityisaloissa päädyttiin, ettei koronaviruspandemiaa voida tulkita säädöksen tarkoittamaksi syyksi palkanmaksun keskeytykselle. Liiton mielestä epidemia ei ollut tulipalon tai poikkeuksellisen luonnontapahtuman kaltainen tilanne eivätkä viranomaisten rajoitukset ole laissa tarkoitetulla tavalla yllätyksellisiä.

 

Liittoon tuli maaliskuun 2020 lopulta lähtien jäsenten yhteydenottoja eri puolilta maata. Jäseniä ohjeistettiin jäsenneuvossa ja liiton kotisivuilla usein kysytyillä kysymyksillä. Lomautusuhan alla olevia ja työsopimuslain 2 §:n 12 momentin mukaisesti palkanmaksun keskeytysilmoituksen saaneita ohjeistettiin jäsenkirjeillä ja koko kuntasektorin jäsenistöä sähköisillä uutiskirjeillä.


Palaa otsikoihin