Uutiset

rss Uutiset

7.9.2018 9.00

Korkeakoulutettujen ammattiliitot: Osaamistilistä vauhtia osaamisen uudistumiseen

Yhdeksän ammattiliittoa julkisti 7.9. ehdotuksen kansalaisen osaamistiliksi.

Osaamistili olisi uusi tapa jakaa jatkuvan oppimisen kustannuksia työntekijöiden, työnantajien ja valtion kesken. Osaajapulasta on tullut kasvava huolenaihe yhteiskunnallisessa keskustelussa. Nykyisessä tilanteessa tarvitaan uusia keinoja työuran aikaiseen osaamisen kehittämiseen.

Kuva_logo_web
Ehdotuksen taustajoukoissa ovat akavalaiset Agronomiliitto, Akavan Erityisalat, Insinööriliitto, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, Suomen Ekonomit, Suomen Lakimiesliitto, Tekniikan akateemiset TEK, Tradenomiliitto TRAL ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA.

 

- Osaamistili on liittojen yhteinen hallitusohjelmatavoite, sillä Suomessa tarvitaan uusia ratkaisuja jatkuvan oppimisen rahoittamiseen. Osaamistilillä haluamme vahvistaa yksilön mahdollisuuksia huolehtia osaamisestaan nopeasti muuttuvassa työelämässä, sanoo Insinööriliiton erityisasiantuntija Katri Manninen.

 

Jokainen työikäinen saisi osaamistilille vuosittain työntekijöiden ja työnantajien vakuutusmaksuilla rahoitettavan osaamissetelin, jonka voisi käyttää osaamisen kehittämisen kustannuksiin. Vakuutusmaksujen keräämisestä ja setelin maksatuksesta vastaisi Työllisyysrahasto, joka syntyy Työttömyysvakuutusrahaston ja Aikuiskoulutusrahaston yhdistyessä vuoden 2019 alussa.

 

Setelin lisäksi myös työvoimaviranomainen voisi ohjata varoja osaamistilille. Perusteena olisi joko yksilön koulutustarve tai tarve vastata jonkin alueen tai toimialan osaamistarpeisiin. Mallia täydentäisi yksilön oikeus vähentää koulutuskuluja verotuksessa.

 

- Vastuuta jatkuvan oppimisen rahoituksesta pitää jakaa työntekijöiden, työnantajien ja valtion kesken. Kun aikuiskoulutuksen rahoitusta ohjataan osaamistilimallissa yksilöiden kautta, luodaan koulutuksentarjoajille samalla kannusteita ja mahdollisuuksia vastata nopeasti yhteiskunnan muuttuviin osaamistarpeisiin, sanoo YKAn erityisasiantuntija Piritta Jokelainen.

 

- Ehdotuksemme on keskustelunavaus, ja kutsumme kaikki kiinnostuneet tahot mukaan kehittämään malliamme eteenpäin. Tavoitteemme on, että osaamistili on osa sitä keinovalikoimaa, jolla elinikäisen oppimisen haasteita tulevaisuudessa ratkaistaan, sanoo TEKin asiantuntija Sanja Mursu.



 

Lisätietoja:


Minna Nieminen

Akavan Erityisalat

puh. 040 723 4788

 

Katri Manninen

Insinööriliitto IL ry

puh. 040 706 6450

 

Piritta Jokelainen

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA

puh. 050 320 8969

 

Sanja Mursu

Tekniikan akateemiset TEK

puh. 040 515 9978

 

Heidi Hännikäinen

Agronomiliitto

puh. 040 901 1645

 

Maija Arvonen

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu

puh. 09 62268 543

 

Mika Parkkari

Suomen Ekonomit

puh. 040 080 2145

 

Janne Hälinen

Suomen Lakimiesliitto

puh. 044 567 8163

 

Ville-Veikko Rantamaula

Tradenomiliitto

puh. 040 832 6682

 

 

 


Palaa otsikoihin