Uutiset

rss Uutiset

30.3.2020 18.00

Kirkon työmarkkinalaitoksen tarjoama pätkäsopimus ei miellytä palkansaajapuolta

Kirkon neuvotteluja jatkettiin 30.3. totutusti etäyhteydellä. Seurakuntatyönantajia edustava Kirkon työmarkkinalaitos toi virtuaaliseen neuvottelupöytään esityksen hyvin lyhyestä, vain seitsemän kuukauden pituisesta sopimuskaudesta.

Tarjous pätkäsopimuksesta ei ilahduttanut palkansaajajärjestöjä. JUKO ja muut kirkon palkansaajia edustavat pääsopijajärjestöt tavoittelevat jo aiemmin solmituissa työehtosopimuksissa sovittua ja muissa vielä auki olevissa tes-pöydissä keskusteluissa olevaa noin 2 vuoden sopimuskautta. 

 

-Koronakriisi aiheuttaa luonnollisesti haasteita myös seurakunnille. Tässä tilanteessa normaalipituinen sopimuskausi luo tarvittavaa vakautta, toteaa JUKOn neuvottelupäällikkö Anne Kaitainen.  

 

Keskiviikkona siirrytään sopimuksettomaan tilaan

Kirkon virka- ja työehtosopimus on voimassa 31.3.2020 saakka. Keskiviikkona 1.4. alkaa niin sanottu sopimukseton tila, jolloin työrauhavelvoite ei ole enää voimassa.

 

Siirtymäaika uuden työaikalain voimaantulosta päättyy sopimuskauden päättyessä ja 1.4. alkaen on noudatettava uutta työaikalakia. Siten huhtikuun alusta alkaen ei enää voida soveltaa KirVESTES 6A luvun työajattomia koskevia säännöksiä ilman arviota siitä, ovatko ne sopusoinnussa uuden työaikalain kanssa. Asiaa on tarkemmin selostettu osapuolten yhteisessä ohjeistuksessa, joka on julkaistu KiT:n yleiskirjeessä A3/2020.

 

Muilta osin Kirkon virka- ja työehtosopimusta 2018-2020 on noudatettava niin sanotun jälkivaikutuksen perusteella.

 

Neuvotteluja jatketaan perjantaina 3.4.2020.

  

Kaikki JUKOn virka- ja työehtosopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

 

Akavalainen, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa neuvotteluissa sinua ja ammattiliittoasi ja neuvottelee työpaikallasi käytössä olevat työehtosopimukset.

 

JUKO edustaa työehtosopimuksillaan noin 200 000:ta korkeakoulutettua. Sovimme työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja AVAINTA-aloilla. Sovimme työehtosopimukset myös Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

 

Kirkon sopimusneuvotteluihin osallistuvat JUKO, Kirkon alan unioni, Kirkon alat ry ja Kirkon työmarkkinalaitos.

 

Tiedotamme neuvotteluista neuvottelutiedotteella. Seuraa lisäksi www.juko.fi, JUKO-Facebookia ja Twitteriä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2020 #sopien2020.

 

Lue myös: https://www.juko.fi/ajankohtaista/kirkon-sopijaosapuolet-kehottavat-seurakuntia-valttamaan-lomautuksia/

 


Palaa otsikoihin