Uutiset

rss Uutiset

26.1.2018 17.33

JUKO haluaa selkeyttää yliopistolaisten työaikajärjestelmiä ja parantaa määräaikaisten työntekijöiden asemaa

Torstain yliopistoneuvotteluissa palkansaajat esittelivät tekstitavoitteensa.

Palkansaajajärjestöt ja työnantajia edustava Sivistystyönantajat jatkoivat torstaina 25.1. neuvotteluja yliopistojen uudesta työehtosopimuksesta.

Tapaamisessa JUKO ja muut palkansaajajärjestöt esittelivät kaikki työehtosopimuksen teksteihin kohdistuvat muutosesityksensä kirjallisessa muodossa. Työnantaja ei kommentoinut vielä palkansaajien tekstitavoitteita. Palkkausjärjestelmän uudistamisesta ei tällä kertaa keskusteltu.

Selkeyttä työaikajärjestelmiin

Tapaamisessa nousivat esille sekä opetus- ja tutkimushenkilökunnan että yliopistoissa työskentelevien muiden esimiesten ja asiantuntijoiden työajan sääntelyyn liittyvät tavoitteet.

JUKOlle tärkeä tavoite on opetus- ja tutkimushenkilökunnan työaikamääräyksiin kuuluva kontaktiopetuksen määrittelyn täsmentäminen, ja siitä myös keskusteltiin tapaamisessa. Kaikille opettajille ja tutkijoille halutaan turvata  työsuunnitelmissa opetus- ja hallintotyöstä vapaa jakso heidän niin halutessaan.

Muiden kuin opetus- ja tutkimustehtävissä työskentelevien kohdalla keskusteltiin muun muassa työstä johtuvan matkustamisen ja sen aikana tehdyn työn korvaamisen perusteiden uudelleen muotoilusta. Lisäksi esillä oli lisä- ja ylityön sekä liukuvan työajan selkeyttäminen.

Määräaikaisuuksien tarkastelut kuntoon

Sivistystyönantajien tilastojen mukaan noin 70 prosenttia opetus- ja tutkimushenkilöstöstä on määräaikaisessa työsuhteessa.

JUKOn mielestä neuvotteluissa tulee puuttua tähän ongelmaan. JUKO on esittänyt, että työryhmä pureutuisi määräaikaisten työsuhteiden syihin ja miettisi keinoja niiden poistamiseen.

Henkilöstön edustajien asemaan parannusta

Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioihin esitetään korotusta. Luottamusmiesten työstä vapautukseen haetaan työehtosopimukseen vähimmäistasoa. Myös luottamusmiesten säännöllistä tiedonsaantia pyritään parantamaan.

Palkankorotuksista keskustellaan ensi viikolla

Keskustelu palkankorotuksista alkaa vasta ensi viikolla. Myös sopimuskauden pituus ja palkankorotusajankohdat jäävät viimeisten neuvottelutapaamisten asialistalle.

Yliopistojen työehtosopimus on voimassa tammikuun loppuun. Sen jälkeen alkaa sopimukseton tila, ellei ratkaisua ole siihen mennessä saatu aikaan.

Neuvottelut jatkuvat maanantaina 29.1., ja jatkuvat siitä tammikuun loppuun päivittäin.

Voit seurata JUKOn neuvottelutiedotusta ja muita uutisia myös Facebookissa ja Twitterissä. Lue lisää JUKOn neuvottelutavoitteista artikkelista "JUKO haluaa selkeyttää yliopistojen työaikajärjestelmiä".

Palaa otsikoihin