Uutiset

rss Uutiset

16.5.2023 15.30

Jäsenemme voivat osallistua yksityisen sosiaalipalvelualan lakkoihin

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle on annettu lakkovaroituksia. Kehotamme lakonuhan alaisissa työtehtävissä työskenteleviä jäseniämme osallistumaan lakkoihin. (Uutinen päivitetty 2.6.)


Lakkovaroituksia on annettu yksityisiin päiväkoteihin, ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, lastensuojeluun sekä henkilökohtaisia avustajia koskeviin tehtäviin. Lisäksi koko sopimusalan ylityö- ja vuoronvaihtokiellot jatkuvat. Alalle on julistettu myös hakusaarto ja keikkailukielto.

 

Työntekijäpuolella yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta neuvottelevat Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli ry sekä sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala HALI ry.

 

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuskausi on päättynyt 30.4.2023, jonka jälkeen yksityinen sosiaalipalveluala on ollut sopimuksettomassa tilassa eikä neuvottelutulokseen olla päästy.

 

Kehotammekin niitä jäseniämme, jotka työskentelevät yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen alla lakonuhan alaisissa työtehtävissä, osallistumaan lakkoihin. Akavan Erityisalat maksaa jäsenilleen lakkoavustusta 110 euroa päivältä. Lisäksi kehoamme alan työehtosopimuksen piirissä toimivia jäseniämme osallistumaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon, hakusaartoon ja keikkailukieltoon.

 Yksityisissä päiväkodeissa lakot toteutuivat 23.5.-24.5. ja 31.5. – 1.6. 


Lakot ympärivuorokautisessa palveluasumisessa 20.6. – 22.6., jos sopua ei synny 

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa olleet kaksi lakkoa toteutuivat 23.5-27.5. ja 1.6. – 3.6.

 

Kolmas lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat tiistain 20.6.2023 klo 00.01 ja torstain 22.6.2023 klo 23.59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun. Lakko toteutuu, jos sopua työriitaan ei synny aiemmin.

 

Lakon piiriin kuuluu kaikki seuraavissa ympärivuorokautisen palveluasumisen (ent. tehostetun palveluasumisen) ja/tai palveluasumisen kohteissa tehtävä työ, joka kuuluu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin. Katso lakkokohteet Talentian sivuilta.


Lakko lastensuojelun toimipisteissä 19.-22.6., jos sopua ei synny

Ensimmäinen lakko tietyissä lastensuojelun toimipisteissä toteutui 31.5.–3.6. Toinen lakko tietyissä lastensuojelun toimipisteissä toteutuu 19.-22.6. jos sopua työriitaan ei synny aiemmin.

 

Toinen lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat maanantain 19.6.2023 klo 00.01 ja torstain 22.6.2023 klo 23.59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun.

 

Lakon piiriin kuuluu oheisessa liitteessä mainittujen konsernien/yritysten/yritysryhmien/yhteisöjen lastensuojelun toimipisteissä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen maakuntien alueella tehtävä työ, joka kuuluu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin. Katso kohteet Talentian sivuilta

 

Henkilökohtaisia avustajia koskeva lakko 19.–22.6., jos sopua ei synny

Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat maanantain 19.6.2023 klo 00.01 ja torstain 22.6.2023 klo 23.59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun. Lakko toteutuu, jos sopua työriitaan ei synny aiemmin.


Lakon piiriin kuuluvat kaikki Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakunnissa työskentelevät henkilökohtaiset avustajat, jotka kuuluvat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen A palkkaryhmään, jolloin palkka sijoittuu G12A-G15 palkkaluokkiin. Katso lakkokohteet Talentian sivuilta.


Työnseisausten ulkopuolelle rajataan asiakkaan terveydentilasta johtuvat, työntekijän jatkuvaa ja välitöntä läsnäoloa edellyttävät tehtävät, joiden suorittaminen on välttämätöntä asiakkaiden hengen vaarantumisen ehkäisemiseksi.

 

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koko alalla jatkuu 14.6. saakka

Jo aiemmin määrätty ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityisellä sosiaalipalvelualalla jatkuu 14.6. klo 15 saakka. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle rajataan asiakkaan terveydentilasta johtuvat, työntekijän jatkuvaa ja välitöntä läsnäoloa edellyttävät tehtävät, joiden suorittaminen on välttämätöntä asiakkaiden hengen vaarantumisen ehkäisemiseksi.

 

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana tehdään töitä ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että normaalia säännöllistä työaikaa ei ylitetä eikä työvuoroja vaihdeta. Liukuvassa työajassa liukumasaldojen kerryttäminen on kiellettyä. Muutoin työt hoidetaan normaalisti.

 

Hakusaarto ja keikkailukielto 31.5. – 14.6.

Lisäksi on julistettu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä olevat tehtävät hakusaartoon seuraavissa konserneissa ja niihin kuuluvissa yrityksissä:


  • Pihlajalinna Oyj ja sen kaikki tytäryhtiöt (Pihlajalinna-konserni)
  • Irepse Oy ja sen kaikki tytäryhtiöt (Esperi-konserni)
  • Mehiläinen Konserni Oy ja sen kaikki tytäryhtiöt (Mehiläinen-konserni)
  • Attendo Ab ja sen kaikki tytäryhtiöt (Attendo-konserni)


Hakusaarto tarkoittaa sitä, että ei hakeuduta saarron kohteena oleviin avoimiin tehtäviin hakusaarron aikana. Hakusaarto alkaa 31.5.2023 klo 15.00 ja päättyy 14.6.2023 klo 15.00.  


Lisäksi on julistettu keikkailukielto yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudattaville työpaikoille. Keikkailukiellolla kielletään hakeutumasta keikkatyöhön, johon sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Keikkatyöllä tarkoitetaan alle 13 vuorokauden mittaisia työsuhteita. Kielto koskee myös työntekijöitä, joilla on ns. runko- tai raamisopimus. 


Keikkailukielto alkaa 31.5 kello 15:00 ja päättyy 14.6 kello 15:00.

 

Lisätietoja: neuvottelupäällikkö Amalia Poutanen, Akavan Erityisalat, amalia.poutanen@akavanerityisalat.fi

 

(uutinen päivitetty 2.6.2023)


Palaa otsikoihin