Uutiset

rss Uutiset

19.1.2023 12.27

Jäsenemme voivat osallistua Pron ja Teollisuusliiton työtaisteluun

Ammattiliitto Pro sekä Teollisuusliitto ovat 17.1.2023 ilmoittaneet työtaisteluista. Myös Akavan Erityisalojen jäsenistöä kuuluu Pron ja Teollisuusliiton työehtosopimusten ja nyt ilmoitetun lakkovaroituksen piiriin.

Kehotammekin niitä jäseniämme, jotka työskentelevät Pron tai Teollisuusliiton alaisen työehtosopimuksen alla lakonuhan alaisissa työtehtävissä, osallistumaan lakkoon. Akavan Erityisalat maksaa jäsenilleen lakkoavustusta.


Ammattiliitto Pro on jättänyt lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle. Suunnittelu- ja konsulttialan lakko koskee työtä, jota tehdään teknologiateollisuuden lakon piirissä olevaan työpaikkaan. Pron lakko koskee erikseen ilmoitetuissa yrityksissä 1.2.2023 kello 00.00 ja 3.2.2023 kello 24.00 välillä alkavia työvuoroja. Lakon lisäksi Pro on päättänyt koko teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloja koskevasta ylityökiellosta, joka alkaa välittömästi ja on voimassa toistaiseksi.


Teollisuusliitto on jättänyt lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen. Lakkovaroitus koskee 50 toimipaikkaa teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa 1.2-3.2.2023. Lakkovaroituksen lisäksi Teollisuusliitto on julistanut teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden toimialoille ylityökiellon, joka on voimassa 18.1. – 3.2.2023.


Lakkoavustuksen maksamisesta ja hakemisesta Pron ja Teollisuusliiton lakon osalta tiedotetaan myöhemmin – seuraa viestintää.


> Lista yrityksistä, joita lakko koskee (www.pro.fi)
> Lista yrityksistä, joita lakko koskee (www.teollisuusliitto.fi)


Mistä tiedän, koskevatko Pron tai Teollisuusliiton työtaistelut minua?

Jos sinuun sovelletaan Pron tai Teollisuusliiton työehtosopimusta ja työskentelet teknologiateollisuudessa tai suunnittelu- ja konsulttialalla, kemian perusteollisuudessa, muoviteollisuudessa tai kemian tuoteteollisuudessa, kehotamme sinua noudattamaan aloilla voimassa olevaa ylityökieltoa.


Jos sinuun sovelletaan Pron tai Teollisuusliiton työehtosopimusta ja työskentelet edellä mainituilla sopimusaloilla lakkoon määrätyssä yrityksessä, kehotamme sinua olemaan lakossa.


Voit tarkistaa sinuun sovellettavan työehtosopimuksen työsopimuksestasi. Jos et kuitenkaan ole asiasta varma, tarkista asia ensisijaisesti työpaikkasi luottamusmieheltä.


Yksityisen sektorin työehtosopimusneuvottelujen tilanne

Yksityisellä sektorilla on käyty työehtosopimusneuvotteluja elokuun lopusta saakka. Neuvottelut ovat olleet haastavat eikä yhteistä näkemystä palkankorotusten tasosta tai jakotavasta ole löytynyt. Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN tavoittelee ostovoiman alentumista kiinni kurovaa palkkaratkaisua, joka painottuu yleiskorotukseen. Kaikille tuleva palkankorotus on erityisen tärkeä korkean inflaation aikana.


Koska neuvotteluissa ei ole löytynyt yhteistä näkemystä kuukausienkaan jälkeen, katkesivat neuvottelut niin sanotuilla vientialoilla tämän viikon alussa ja YTN, Ammattiliitto Pro sekä Teollisuusliitto ilmoittivat työtaisteluista. YTN:n työtaisteluilmoitus koskee ylempiä toimihenkilöitä teknologiateollisuudessa ja suunnittelu- ja konsulttialalla.


Neuvotteluja jatketaan kuluvalla viikolla valtakunnansovittelijan johdolla.


Lisätietoja: neuvottelupäällikkö Amalia Poutanen, Akavan Erityisalat, amalia.poutanen@akavanerityisalat.fi



Palaa otsikoihin