Uutiset

rss Uutiset

20.3.2024 16.00

Helmikuun keskitetty erä siirrettiin kesäkuulle

Kunta- ja hyvinvointialan palkkaohjelmaan on sovittu keskitetysti 1.2.2024 jaettava järjestelyerä 0,4 %. Erä on tarkoitettu käytettäväksi palkkaus­järjestelmäuudistuksen kustannuksiin.

Koska palkkausjärjestelmäuudistus ei ole vielä valmis, on sovittu, että erä myöhennetään jaettavaksi kesäkuun 1.6.2024 paikallisen järjestelyerän 0,6 % yhteydessä. Täl­löin paikallisesti jaettava erä on 1,0 %.


Vastineeksi seuraavan vuoden 1.6.2025 kehittämis­ohjelman erä 0,8 % muuttuu jakotavaltaan niin, että erästä 0,4 % on paikallista erää ja 0,4 % keskitettyä erää. Keskitetty erä käytetään valtakunnantason palkkausjär­jestelmäkustannuksiin helmikuussa 2025, mikäli taso­palkkajärjestelmä on valmis (neuvottelutulos viimeis­tään 31.1.2025). Mikäli järjestelmä ei ole valmis, erä 0,4 % jaetaan keskitetysti kesäkuussa 2025.


Kehittämisohjelman mahdollinen irtisanominen ei vaikuta 1.6.2025 erien jakamiseen.



Palkankorotustaulukon käsitteet

Yleiskorotus = Työehtosopimukseen perustuva koro­tus, joka maksetaan kaikille sopimuksen piirissä oleville.


Paikallinen järjestelyerä = Sopimukseen sisältyvä palkankorotuserä, jonka kohdentamisesta neuvotellaan paikallisella tasolla.

 

Keskitetty järjestelyerä = Sopimukseen sisältyvä palkankorotuserä, jonka kohdentamisesta neuvotellaan keskustasolla.

 

Työnantajaperälauta = Jos neuvotteluissa ei päästä yksimielisyyteen, työnantaja päättää.

 

Palkkaohjelma = Virka- ja työehtosopimus kunta- ja hyvinvointialan palkkarakenteita ja palkkausjärjestelmiä koskevasta kehittämisohjelmasta 2023–2027. Palkankorotukset yhteensä 5 %. Sovitaan pääosin paikallisesti, osa keskitetysti.

 

SOTE-sopimuksen palkkaohjelma = SOTE-sopimuksen palkkausjärjestelmän kehittäminen ja palkkojen yhteensovittaminen. Hyvinvointialueitten SOTE-sopi­muksen palkkauksen yhteensovittamisen, palkkauksen kehittämisen ja/tai palkkausjärjestelmän käyttöönottoon paikallisesti jaettavat erät yhteensä 6 %. Jos neuvotteluis­sa ei päästä yksimielisyyteen, työnantaja päättää.

 

Yleiskorotusperälauta = Jos neuvotteluissa ei päästä yksimielisyyteen, maksetaan yleiskorotuksena.


Teksti: Jaakko Korpisaari, kuntasektorin neuvottelupäällikkö, Akavan Erityisalat


Artikkeli on julkaistu Yhteistiimissä 20.3.2024


Palaa otsikoihin